Zbog izlaska Britanije članice će morati da povećaju uplate u EU budžet

Dodajte komentar

Mnistarka regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac kazala je u srijedu da će izlazak Britanije iz članstva Evropske unije (EU) sigurno dovesti do toga da će preostale članice morati da uplaćuju više u zajednički budžet nego prethodnih gosina.

Britanska premijerka Theresa May aktiviraće u srijedu članak 50. Lisabonskog ugovora o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije i time službeno pokrenuti dvogodišnju proceduru razdruživanja.

“Današnji dan će biti po prvi put u istoriji osnivanja Evropske unije da jedna država članica pokreće postupak za izlazak iz članstva”, kazala je Žalac u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada”, dodavši da je to na nivou EU praktično glavna tema i u vezi zajedničkog evropskog budžeta.

Kako je istakla, izrada višegodišnjeg finansijskog okvira se događa u Evropskoj komisiji, o tome se raspravlja i u drugim institucijama EU, no u ovom trenutku, dok se čeka novi budžetski okvir za novu finansijsku perspektivu (za razdoblje od 2021¸. do 2027.), još se ne zna što će se događati.

“Sigurno će to biti jedna druga dimenzija, sigurno će sve zemlje članice uplaćivati više u odnosu na prethodna razdoblja iz razloga što jedna zemlja članica koja je značajno uticala na proračun Unije izlazi iz nje, i na neki način ćemo vidjeti kako će se to razvijati do 2019.”, rekla je Žalac.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *