Panika među vlasnicima Agrokorovih PIK obveznica

Dodajte komentar

Među povjeriocima Agrokora vlada sve veća panika, a u najtežem položaju su vlasnici tzv. PIK obveznica kojima je Ivica Todorić kao fizička osoba finansirao kupovinu Mercatora prije nekoliko godina, izvještava portal Siol.net.

Ovi povjerioci, a riječ je o velikom broju međunarodnih investicionih i penzionih fondova i drugih finansijskih institucija, poslali su u Zagreb dopis u kojem najavljuju zaoštravanje i prete smjenjivanjem Todorića. Jedan od njih je njemačka kompanija Landesmark Berlin Investment. Njen izvršni direktor za upravljanje fondovima, Röhmeyer Lutz, u razgovoru za Siol.net naglasio je da je situacija u Agrokoru “daleko od stabilne” uprkos nekim znacima koje je u posljednjih nekoliko dana Todorić pokušao da plasira u javnosti.

„Situacija je daleko od toga da se stabilizuje. Ako kao mjerilo uzemo dnevni slobodan pad vrijednosti obveznica, riječ je o negativnoj spirali koju može zaustaviti samo hitno djelovanje kako bi se izbjegao loš kraj Agrokorove priče,“ pojasnio je Lutz.

On smatra da je sada prekasno razmišljati o uspješnom refinansiranju dugova kompanije, bez povlačenja niza promjena u Upravi i djelimične promjene u vlasništvu, odnosno prodaje akcija ili pojedinih djelova Agrokora radi smanjenja duga.agrokor

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *