Tesco kažnjen sa 129 miliona funti zbog račununovodstvene prevare

Dodajte komentar

Britanski maloprodajni div Tesco platiće kaznu od 129 miliona funti (162 milijuna dolara) u sklopu nagodbe vezane uz istragu tužilaštva zbog računovodstvenih prevara iz 2014. godine, saopšteno je u utorak iz tog najvećeg tamošnjeg lanca supermarketa.

Nakon višemjesečnih razgovora s tamošnjom Kancelarijom za prevare, Tesco je postigao svojevrsni sporazum o odgođenom sudskom progonu, a koji se odnosi na lažno računovodstvo vezano uz njegovo poslovanje u Velikoj Britaniji u razdoblju od februara do septembra 2014. godine. Riječ o sporazumu u sklopu kojeg kompanija može priznati grešku i plaćanjem kazne riješiti svaki navodni prekršaj, ako se s time složi sudija.

Najveći britanski maloprodajni lanac takođe će pokrenuti shemu kompenzacija kako bi obeštetio pojedine ulagače koji su u to vrijeme kupovali dionice kompanije, čija bi vrijednost mogla dostići 85 miliona funti.

“Iskreno žalimo zbog problema koji su izbili 2014. godine i predano ćemo činiti sve što možemo kako bismo nastavili da vraćamo povjerenje u naše poslovanje i brend”, kazao je izvršni direktor Dave Lewis.

U Tescou očekuju vanredni trošak u iznosu 235 miliona funti vezano za kaznu, kompenzacionu shemu i prateće troškove.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *