I Kanada legalizuje marihuanu

Dodajte komentar

Nacrt zakona o legalizaciji marihuane u Kanadi razmotriće se već u aprilu s ciljem da se dopusti njena rekreativna upotreba od 1. jula 2018., na nacionalni praznik.

Ta je perspektiva podigla u ponedjeljak vrijednosti kompanija za proizvodnju marihuane u medicinske svrhe na berzi u Torontu.

Obećanje u kampanji kanadskog premijera Justina Trudeaua, legalizacija marihuane u Kanadi biće prva u nekoj zemlji članici grupe G7.

Ministarka zdravstva Jane Philpott ocijenila je u ponedjeljak da će zakon “omogućiti legalizaciju pristupa marihuani ali istovremeno regulisati i kontrolisati njegov pristup” potrošačima.

Zakonskom odredbom vlada želi da se osigura “da korist bude van dosega kriminalnih organizacije”, dodala je Philpott pred novinarima.

Dionice kompanije Canopy Growth, specijalizovane za uzgoj marihuane u medicinske svrhe, skočile su za 11 posto na berzi u Torontu na 11 kanadskih dolara. Drugi proizvođač, Aurora Cannabis, zabilježio je identično povećanje na 2,50 dolara. Dionice Aphrije, u istom sektoru, takođe su porasle za 8,4 posto na 6,70 dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *