ECB: Krediti stanovništvu zabilježili najveći rast od 2010. godine

Dodajte komentar

Kreditiranje kompanija u eurozoni bilo je usporeno u februaru, što je odraz slabije potražnje, dok su krediti stanovništvu zebilježili najveći rast od 2010. godine, pokazuju podaci Evropske centralne banke (ECB).

Krediti privatnom sektoru eurozone, uključujući kompanije i stanovništvo, porasli su u februaru 2 odsto, nakon dva mjeseca ravnomernog rasta po stopi od 2,2 odsto, saopštila je ECB. Taj se pokazatelj prati kao važan pokazatelj ekonomskih trendova u predstojećim mjesecima.

Ako se izuzmu čisto finansijske transakcije, rast kredita ponovo je kliznuo na 2,3 odsto, koliko je iznosio u decembru prošle godine, nakon snažnijeg uzleta u januaru.

Glavni razlog posustajanja bila je slabija potražnja kompanija za kreditima, dok su se potrošači nastavili pojačano zaduživati. Takođe, prilagođeni krediti stanovništvu porasli su u februaru 2,3 odsto, nakon rasta od 2,2 odsto u prethodnom mjesecu.

Rast kredita kompanijama oslabio je, pak, na 2 odsto, što je najniži nivo juna prošle godine. Time je prekinut dosadašnji trend blagog, ali neprekinutog ubrzanja. U januaru krediti kompanijama uvećani su 2,3 odsto.

ECB će od aprila smanjiti iznos mjesečne kupovine obveznica sa 80 na 60 milijardi eura, što mnogi ekonomisti tumače kao uvod u postepeno ukidanje opsežnog programa podsticajnih mjera.

Centralna monetarna institucija eurozone izložena je sve snažnijem pritisku da ukine podsticaje i podigne ključne kamatne stope s rekordno niskog nivoa, s obzirom na jačanje inflacije u eurozoni na dva odsto. U ECB-u ciljaju na “nešto ispod dva odsto”.

U upravnom veću ECB za sada podržavaju podsticaje, podsjećajući da je bazna stopa inflacije, koja ne uključuje cijene energije i sveže hrane, i dalje na niskom nivou.

ECB je, takođe, saopštila da je pokazatelj novčane mase M3 u eurozoni porastao u februaru 4,7 odsto, što je za 0,1 procentni poen manje nego u prethodnom mjesecu. Taj se pokazatelj koristio za predviđanje rasta privredne aktivnosti u predstojećem razdoblju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *