5 mogućnosti PowerPoint-a za koje možda niste čuli

Dodajte komentar

Posljednjih godina je Microsoft značajno unaprijedio PowerPoint. Međutim, kako ljudi uglavnom koriste ovaj program sporadično, odnosno ne više od nekoliko puta godišnje, ne razmišljaju o novim stvarima koje su im dostupne i rade uglavnom kako su radili i ranije.

U nastavku možete pogledati 5 mogućnosti koje su stvarno korisne, i koje vam mogu pomoći da vaše prezentacije izgledaju još bolje:

1) Startujete prezentaciju a ne PowerPoint

Ukoliko uđete u salu gdje se održava prezentacija, često će se dogoditi da prezenter poveže laptop sa projektorom prije nego što je spreman da počne. Onda staruje PowerPoint i svi u sali mogu da vide prvih nekoliko slajdova, koji se prikažu u osnovnom pogledu programa i tek nakon što izabere prezentacijski mod, prikazuje se naslovni slajd u punom ekranu. Meni se čini da se na ovaj način malo kvari prvi utisak o prezentaciji, jer publika pročita sadržaj slajdova koje su vidjeli prikom startovanja PowerPoint-a, prije nego što prezenter uopšte počne da priča. Ovakva situacija može da se izbjegne tako što se umjesto startovanja PowerPoint-a izabere opcija da se startuje prezentacija. Ovo radite tako što umjesto da sa 2 klika lijevim dugmetom miša otvorite dokument, kliknite jednom desnim dugmetom miša i izaberete opciju Show.

2) Pretvorite pokazivač u laser ili olovku tokom prezentacije

Da li ste znali da možete pisati po svojim slajdovima tokom prezentacije i na taj način učiniti svoje izlaganje još zanimljivijim za one koji vas slušaju? Kada startujete prezentacijski mod u donjem lijevom uglu se nalazi nekoliko ikonica koje su vidljive kada pomjerite miša tokom prezentacije. Osim strelica pomoću kojih možete skrolovati slajdove na lijevo i desno, nalazi se i ikonica na kojoj je nacrtana olovka. Kada kliknete na ovu ikonicu, možete izabrati jednu od 3 opcije: laser (Laser point) – pretvara pokazivač u crvenu tačku pomoću koje možete ukazivati publici na važne stvari na slajdu, olovku (Pen)- pomoću koje možete pisati slobodnom rukom po slajdovima, flomaster za podvlačenje (Highlighter)- pomoću koga možete isticati važan tekst na slajdovima. Ukoliko nešto napišete na nekom od slajdova pojaviće vam se i dodatne opcije za brisanje dijela napisanog (Eraser) ili za brisanje svega što ste napisali (Erase all ink on Slide).

3) Sakrijete slajdove koje ne želite da prikazujete

Tokom prezentacije možete zaključiti da nemate dovoljno vremena da prikažete sve slajdove koje ste pripremili. U tom slučaju možete odlučiti da ne prikažete neke od slajdova u nastavku tako što ćete ih sakriti. Ovo možete uraditi na nekoliko načina, a možda najlakši je da na prvoj pauzi, u osnovnom pogledu u PowerPoint-u, u lijevom dijelu ekrana gdje su izlistani svi slajdovi, prođete kroz prezentaciju i kliknete desnim dugmetom miša na svaki od slajdova koji želite da sakrijete i izaberete opciju za sakrivanje (Hide Slide). Sakrivene slajdove možete podijeliti publici nakon prezentacije u štampanoj ili elektronskoj formi.

4) Grupišite slajdove koji su povezani

Ukoliko imate prezentaciju sa velikim brojem slajdova, možete ih organizovati u sekcije, nešto slično kao što dokumenta na računaru organizujete pomoću foldera. Jednostavno pronađite grupe slajdova koji su vezani za određenu temu i te slajdove grupišite u sekciju. Sekciji možete dati i ime. Kada su slajdovi grupisani možete upravljati lakše sa njima na način što čitavu sekciju možete premjestiti na neko drugo mjesto u prezentaciji ili je čak i obrisati ukoliko zaključite da vam nije potrebna. Da biste napravili sekciju, potrebno je da odete na tab View i u dijelu Presentations Views izaberete opciju Slide Sorter. Sada kliknite ispred slajda sa kojim počinje nova sekcija desnim dugmetom miša i izaberite opciju Add section iz menija koji se pojavio.

5) Uvećajte dio slajda dok prezentujete

Nekada ćete željeti da uvećate dio slajda tokom prezentacije da bi publika bolje vidjela o čemu govorite. Ovo može biti slučaj kada prikazujete neku tabelu pa želite da istaknete brojke ili ukoliko imate neki grafički prikaz i želite da ukažete na nešto što se ne vidi baš najbolje kada je prikazan cijeli slajd. Da biste uvećali dio slajda, u prezentacijskom modu treba da pomjerite miša kako bi se prikazale ikonice o kojima sam već govorio prethodno u drugoj tački, i onda izaberete ikonicu sa nacrtanom lupom. Kada kliknete na ovu ikonicu pojaviće se bledi pravougaonik i vi samo treba da dođete do dijela slajda koji želite uvećano da prikažete i nakon toga kliknete lijevim dugmetom miša.

Predlažem da u vašoj sljedećoj prezentacije isprobate neku od ovih mogućnosti i vidite da li vam je korisna. Ukoliko jeste, možda vas motiviše da i sami pronađete neke nove opcije, ili neke stare za koje niste znali da postoje.

Autor: Željko Popović

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *