Rublja raste četvrti mjesec zaredom, uprkos padu cijene nafte

Dodajte komentar

Pad cijena nafte oslabio je valute mnogih zemalja izvoznika “crnog zlata”, ali ruska rublja raste već četvrti mjesec zaredom.

“Ruska rublja je magnet za „keri“ trejdere (carry trade)”, rekli su stručnjaci za Bloomberg.

“Keri” trgovanje je tradicionalan metod koji koriste investitori da zarade novac na valutnim tržištima. Osnovna ideja ovog načina trgovanja je jednostavna: „keri“ trejder pozajmljuje finansijska sredstva u valutama sa malim prihodom i nakon toga investira u valute sa većim prinosom.

“Ovo je ruski paradoks, koji ipak ima logike: niža kamata, snažnija ekonomija, kupuj rublje. “Keri” trgovanje je dovoljno dobro čak i sa predstojećim labavljenjem monetarne politike”, kaže Vladimir Miklaševski, viši ekonomista u helsinškoj Danske Bank.

Dok je u prošlim vremenima rublja slabila kada bi cijena nafte pala, ruska valuta sada raste uprkos tome što je barel nafte u martu pojeftinio za 5 dolara, na 50,80$ u petak.

Rublja je ostala stabilna i na iznenađujuće snižavanje referentne kamate Centralne banke Rusije, sa 10,0%, na 9,75 odsto. Centralna banka je u saopštenju istakla da inflacija usporava brže nego se očekivalo te da se očekuje da u ovoj godini dostigne cilj od 4 odsto.

“Smanjenje kamate dolazi jer usporavanje inflacije premašuje prognoze, inflatorna očekivanja nastavljaju da padaju, a ekonomska aktivnost se oporavlja”, navodi se u saopštenju centralne banke od prije dva dana.

“Usporavanje inflacije je uglavnom posljedica jačanja rublje usljed: većih nego se očekivalo cijena nafte, neprekinutog interesa stranih ulagača za investiranje u ruske akcije, i pada premije rizika na državne obveznice”, navodi se u saopštenju Centralne banke.

Centralna banka predviđa rast BDP-a Rusije od 1% do 1,5 odsto, po konzervativnoj prognozi, koja podrazumijeva pad cijena nafte na 40$ po barelu do kraja 2017. godine i na duži rok, blizu ovog nivoa.

Od početka godine rublja je ojačala oko 7 odsto prema dolaru, na 57,14 rubalja, i oko 3,5% prema euru, na 61,74 rubalja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *