Miodrag Kostić: Ulagaćemo u hotele u Hrvatskoj, želimo PKB, ne prodajemo šećerane…

Dodajte komentar

Miodrag Kostić predsjednik je Uprave kompanije MK Group koja danas zapošljava oko osam hiljada ljudi i koji je u intervjuu za Poslovni dnevnik otkrio da jednostavne formule za uspjeh nema, osim one da ulažu isključivo u područja u kojima već posjeduju veliko znanje.

Rezultat je tržišna prisutnost u gotovo svim zemljama Evrope i regiona, ali i Africi i Aziji, kao i tržištima CEFTA, Italije, Japana i drugih.

Vlasnik ste kompanije MK Fintel Wind za proizvodnju zelene električne energije. Kakvi su trendovi po pitanju obnovljivih izvora energije u Srbiji i koji su vaši sljedeći planovi unutar ovog sektora?

Obnovljivi izvori predstavljaju veliki izazov za budućnost, ali isto tako i ogroman potencijal. Mi smo prije sedam godina prepoznali značaj zelene energije i danas je naša kompanija jedina uspjela da izgradi i pusti u pogon dva vjetroparka: jedan u Kuli snage 9,9 megavata, u koji je uloženo 15 mil EUR i drugi u Vršcu snage 6,6 megavata, u koji je investirano 10 mil EUR.

Trenutno punom parom radimo na pripremama za početak izgradnje vjetroparka Košava, gdje će u prvoj fazi biti investirano 50 mil EUR.

Koji su potencijali Kopaonika i jesu li iskorišćeni u potpunosti, koje su sve mogućnosti razvoja turizma u Srbiji?

Nakon investicije vredne 30 mil EUR, koja je imala za cilj modernizaciju najvećeg hotelskog kompleksa na Kopaoniku, kompanija je dalja ulaganja usmjerila u područje gradskih hotela i hotela na jadranskoj obali.

Trenutno, kompanija direktno upravlja hotelima Grand i Angella s četiri zvjezdice, apartmanskim kompleksom Konaci – Sunčani vrhovi na Kopaoniku (sa kapacitetom 1.328 ležajeva), 88 Rooms Hotelom sa 88 soba i apartmana u centru Beograda (200 ležajeva) i hotelom Kempinski Palace s pet zvjezdica u Portorožu, s kapacitetom od 450 ležaja. Takođe, kompanija ima i udio u HTP Budvanska Rivijera u Crnoj Gori. U sljedećem razdoblju u planu je otvaranje hotela s četiri zvjezdice u Novom Sadu.

Možete li prokomentarisati i situaciju s PKB-om?

Poljoprivreda i ulaganje u razvoj ove grane i dalje je glavni stub i okosnica poslovanja cijele MK Group. Zato ne čudi da smo, kao jedan od najuspješnijih domaćih sistema, zainteresovani za privatizaciju preduzeća u toj grani privrede. Pismo zainteresovanosti poslali smo i za PKB.

Naš proces proizvodnje zaokružuje kompletan ciklus poslovanja “od njive do trpeze”. Već sada obrađujemo 50.000 hektara u Srbiji i Ukrajini, a uz to najveći smo domaći izvoznik žitarica. Najveći smo i proizvođač svinja u državi – imamo ih 200.000 na sedam farmi, a sa 3.500 grla krava, drugi smo po proizvodnji mlijeka. U sljedećem razdoblju očekujemo da država predloži najbolji način za privatizaciju ovog preduzeća.

Najavljivane su bile i vaše investicije u Hrvatsku. U kojoj se fazi nalaze ti planovi i u šta biste konkretno uložili?

Hrvatska i srpska privreda prilično su kompatibilne i tu postoji dosta prostora za poboljšanje. Određeni sektori imaju mnogo potencijala za intenziviranje ekonomske saradnje. Svakako, mislim da bi trebalo posvetiti više pažnje planiranju većih zajedničkih infrastrukturnih projekata, kao i projektima koji se mogu razviti kroz program prekogranične saradnje.

Kao i dosad, fokus će biti na poljoprivredi, turizmu, bankarstvu i obnovljivim izvorima energije. Konkretno, u Hrvatskoj smo zainteresovani za hotelske kapacitete na Jadranu, kao i za poljoprivredno zemljište u Slavoniji.

Posljednjih se dana moglo čitati o prodaji šećerana. Znači li navedena prodaja napuštanje ovog sektora ili se radi o restrukturiranju?

Nismo prodali proizvodnju šećera. Da pojasnim, prošle godine smo potpisali predugovor o strateškom partnerstvu sa Agranom AG iz Austrije na period od pet godina. Dakle, još najmanje pet godina ćemo biti u industriji šećera. Ove godine u EU treba da dođe do ukidanja kvota, a to će voditi do značajnih promjena i samo najproduktivniji evropski proizvođači imaće perspektivu. Zbog toga kompanija Sunoko, članica MK Group, vidi svoju budućnost s najvećim proizvođačem u Evropi.

S druge strane, Sunoko je kompanija koja već 15 godina aktivno učestvuje u industriji šećera Srbije, a više od 25 godina bavi se trgovinom šećerom. Ukupna domaća proizvodnja šećera dosegnula je nivo veći od 530.000 tona, a sam Sunoko može da proizvede i do 450.000 tona, što je dvostruko više od ukupne domaće potrošnje. Već danas Sunoko izvozi više od 50% svoje proizvodnje. Takvim razvojem svojih proizvodnih potencijala Sunoko je premašio ulogu lokalnog, domaćeg proizvođača i pozicionirao se kao regionalni lider.

Nije tajna da smo poslali pismo zainteresovanosti za kupovinu šećerana u Crvenki i Žablju koje svojom proizvodnjom čine preostalih 25% u ukupnoj proizvodnji u Srbiji.

Šta preuzimanje Gorenjske banke znači za vaš vlasnički portfolio?

Gorenjsku banku smo ocijenili kao stabilnu, likvidnu i solventnu financijsku instituciju sa potencijalom za rast, što nas je i opredijelilo za ulaganje. Istovremeno, smatram da je u interesu Gorenjske banke da dobije strateškog investitora koji ima jasne planove za rast i razvoj banke, a pritom ima snažan kapitalni i poslovni kapacitet da omogući da se planovi i ostvare.

AIK Banka ima 1,5 mlrd EUR aktive, 460 mil EUR kapitala, a prošle godine je ostvarila profit od 40 mil EUR. S druge strane, Gorenjska banka ima isto toliko aktive, manji kapital – 200 mil EUR i 8 mil EUR profita. Cilj nam je da Gorenjska banka ima viši nivo profita od AIK Banke.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *