Reprogram zatražilo 57 dužnika sa crne liste

Dodajte komentar

Poreskoj upravi (PU) je od objavljivanja poziva za reprogram poreskih potraživanja dostavljeno 2.080 zahtjeva za reprogram duga, ukupne vrijednosti 68,78 miliona eura.

“Ukupna vrijednost potraživanja na koje se zahtjevi odnose iznosi 68,78 miliona eura, pri čemu se 5,97 miliona eura odnosi na kamate koje će biti otpisane poreskim obveznicima koji uredno izmire osnovni dug po reprogramiranim ratama”, saopšteno je iz Poreske uprave.

Zahtjevi

Najveći broj zahtjeva podnijeli su poreski obveznici koji pripadaju područnim jedinicama Podgorica i to 490, zatim Budve 368, Bara 302 i Pljevalja 173.

Kako su saopštili u Poreskoj upravi, na čijem je čelu Miomir M. Mugoša, 2.080 evidentiranih zahtjeva za reprogram, 57 dostavili obveznici koji spadaju u najveće poreske dužnike, čija imena su u januaru objavljena na Crnoj listi i to u vezi sa poreskim dugom od 42,85 miliona eura, od čega se na osnovni dug odnosi 39,54 miliona, a ostalo na kamatu.

Među najvećim poreskim dužnicima koji su već aplicirali za izmirenje duga kroz reprogram su Rudnik uglja, Plantaže, Bjelasica rada, Galenika Crna Gora, Trans petrol, Mercur trade international, Luka Bar, Razvršje, Inpek, Vektra nord, Sindikalni fond za solidarnu stambenu igradnju i Euro pipe Šavnik.

Javni poziv

Iz PU su saopštili da do završetka javnog poziva očekuju da će značajan broj i ostalih dužnika s Crne liste podnijeti zahtjeve za reprogram.

PU je pozvala poreske obveznike da blagovremeno podnesu zahtjev za izmirenje poreskog duga u ratama. Oni su dodali da će se s posebnom pažnjom pratiti realizacija Zakona o reprogramu poreskih potraživanja i da će se mjere prinudne naplate, uključujući predlaganje otvaranja stečajnog postupka, primjenjivati prema svim obveznicima koji ne budu izmirivali poreski dug u sistemu reprograma, kao i prema onima kojima rješenja o reprogramu budu ukinuta u skladu sa zakonom.

Ministarstvo finansija 15. februara objavilo je javni poziv za reprogram poreskih potraživanja, koji će trajati do kraja marta.

“Područne jedinice su od objavljivanja javnog poziva izdale 3.580 obrazaca N3, kao neophodnog dokumenta za završavanje procedure u vezi reprogramiranja poreskog duga, sa ukupnim iznosom od 121,34 miliona eura, od čega je 68,78 miliona obuhvaćeno već podnijetim zahtjevima za reprogram”, saopštili su predstavnici PU.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *