Afrički rudari otkrili senzacionalno veliki dijamant

Rudar Emanuel Momoh u zapadnoafričkoj državi Sijera Leone otkrio je 706 karata (141 grama) težak dijamant, objavila je vlada te zemlje.

Prema riječima stručnjaka, kamen se svrstava među deset najvećih ikad pronađenih dijamanata. Njegovu vrijednost stručnjaci će procijeniti tek nakon ispitivanja čistoće i boje.

Predsjednik Sijera Leonea Ernest Bai Koroma rekao je da će dijamant biti prodat na aukciji na transparentan način, a ostvarena zarada će se upotrijebiti za javne koristi.  Koroma je zahvalio nalazaču što nije švercovao kamen za prodaju izvan zemlje.

Momoh je tragač za dragim kamenjem. On je dijamant pronašao u regiji Kono, gdje mnogi siromašni rudari kopaju lopatama, a neki golim rukama u potrazi za dragim kamenjem. Rijetko se dešavalo da rudari naiđu na tako velik kamen. Veliki dijamanti se običnio nalaze na industrijskim nalazištima, gdje se za iskopavanje koriste mašine.

U Hong Kongu trenutno je na aukciji 726-karatni brušeni dijamant Jonker. Prihod od 25 karatnog komada procjenjuje se na dva do 3,4 miliona eura.  U 2015. godini, 1.111-karatni dijamant je otkriven u Bocvani – što je bilo najveće otkriće za više od jednog vijeka.

Najveći poznati dijamant je Cullinan, pronađen u Južnoj Africi, a težio je 3.106 karata prije nego što je izrezan na manje komade nakita. Dva od njih krase britansku krunu.

Sjevernofrička republika Sierra Leone je bogata dijamantima. Drago kamenje, međutim, nije uvijek blagoslov za zemlju: u 90-im nezakonitom prodajom dijamanata – takozvanim krvavim dijamantima – finansiran je građanski rat u ovoj zemlji.

Check Also

Vrijedna oprema predata Udruženju vodovoda iz Crne Gore

U ime Vlade Njemačke, GIZ je predao zaštitnu opremu i sredstva za dezinfekciju Udruženju vodovoda …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *