Stiže Android O, poznata najveća izmena – “čuvanje” baterije

Android je poznat po tome što koristi čudna imena za svoja različita izdanja. Gugl imena daje prema slovima abecede, tako da svako ime odgovara imenu nekog slatkiša. Uskoro stiže verzija O, a razvojni timovi već imaju na raspolaganju “privju”.

Rana verzija je dostupna na zvaničnom sajtu developer.android.com, a iz Gugla upozoravaju da ona nije za dnevno korišćenje i da bi trebalo da posluži razvojnim timovima da se upoznaju sa nekim novitetima.

Zasad se O može pokrenuti samo na Nexus (5X i 6P) i Pixel modelima, a omogućena je emulacija za pametne satove i slične uređaje.

Kako je objavljeno, novi Android “O” donijeće korisnicima mnogo noviteta, od kojih će najveći, najvjerovatnije, biti ograničenje rada aplikacija koje rade “u pozadini” čime se produžava život baterije.

To će biti postignuto ograničavanjem rada pozadinskih aplikacija preko ograničavanja emitovanja, funkcionisanja pozadinskih servisa i ažuriranja lokacije.

Te promjene će značajno olakšati stvaranje aplikacija koje imaju minimalan uticaj na uređaj korisnika i bateriju.

Pozadinska ograničenja predstavljaju značajnu promjenu za Android, pa bi svaki developer trebalo da se dobro sa njima upozna, navode u Guglu.

Inače, bližeći se novoj verziji, Gugl je doašo do slova “O”, ali još uvjek nije poznato koji slatkiš će imati tu čast da bide kum nove verzije Androida. Možda bi to mogao da bude Oreo keks.

Check Also

Privredni sud odblokirao račun Opštine Budva

Vijeće Privrednog suda kojim je predsjedavao Blažo Jovanić usvojio je prigovor Opštine Budva i time …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *