Erdogan zaprijetio Evropi

Dodajte komentar

Turski predsjednik Tayyip Erdogan u srijedu je poručio Europljanima da se neće moći sigurno kretati ulicama ukoliko zadrže sadašnji stav prema Turskoj u kulminaciji višenedjeljnih diplomatskih napetosti.

Neuobičajeno direktna prijetnja stiže nakon odluka njemačkih i holandskih vlasti da turskim ministrima na svom teritoriju zabrane organizaciju i održavanje skupova ususret referendumu koji bi mogao ojačati već impozantna predsjednička ovlašćenjapiše Reuters.

Ankara je na zabrane odgovorila postojanim optužbama da Evropa koristi ‘nacističke metode’, da bi turski predsjednik juče izjavio ako Evropa nastavi ovim putem, ni jedan Evropljanin u bilo kojem dijelu svijeta neće sigurno koračati ulicama.

“Mi, kao Turska, pozivamo Evropu da poštuje ljudska prava i demokratiju”, poručio je Erdogan

Eskalacija je toliko snažna da je njemački predsjednik dio svog jučerašnjeg inauguracijskog govora iskoristio za upozorenje turskom kolegi da razikuje da uništi sve što je njegova zemlja postigla u posljednjim godinama.

“Način na kojim mi gledamo (Tursku) karakteriše briga da će se sve što je izgrađeno kroz godine i decenije urušiti”, rekao je Frank-Walter Steinmeier i pozvao na prekid ‘neizrecivih poređenja s nacistima’, što već danima zahtjeva i njemačka kancelarka Merkel.

Lider

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *