Dolar stabilan prema korpi najznačajnijih valuta

Dodajte komentar

Dolar je u četvrtak na međunarodnim tržištima ostao stabilan prema korpi najznačajnijih valuta, jer su sve oči uprte u današnje glasanje u američkom Kongresu o predlogu zdravstvene reforme, što ulagači smatraju ključnim testom za predsjednika Donalda Trumpa.

Kurs dolara u takvom je ostao više-manje nepromijenjen prema jenu, na 111,19 jena, nakon što je u proteklih deset dana skliznuo za 3,5 posto prema jenu, valuti-utočištu za kapital u neizvjesnim vremenima za ekonomiju.

Američka je valuta prema zajedničkoj evropskoj ojačala blagih 0,1 posto, na 1,0786 dolara za euro. Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, zadržao se blizu nivoa zabilježenih na prethodnom zatvaranju.

Dolar je jačao od izborne pobjede Donalda Trumpa, na krilima očekivanja poreske reforme koja bi dovela do povratka milijardi dolara u matične Sjedinjene Države i omogućila Bijeloj kući da poveća potrošnju i time podupre jačanje ekonomskog rasta, inflaciju i rast kamatnih stopa. Takva vjera polagano je nestajala od kraja prošle i s početkom ove godine pa je dolar, u odgovoru tržišta, slabio prema drugim najznačajnijim svjetskim valutama, tumače analitičari.

Fokus je sada na tome hoće li Trump uspjeti da sprovede obećane mjere iz kampanje, a ključni test bi će glasanje u zastupničkom domu američkog Kongresa o predlogu reforme zdravstva.

“Nastupila je svojevrsna pauza uoči toga glasanja, koje se očekuje večeras. To će biti ključno glasanje koje će odrediti kako će šira zajednica gledati na budućnost. Ako ne uspiju to da riješe, biće teško prilagoditi reformu poreskog sistema. To dovodi sve u pitanje pa bi dolar mogao skliznuti ispod 110 jena”, kazao je Richard Cochinos, Citijev analitičar za valute deset vodećih ekonomija svijeta grupe  G10.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *