Rusi istiskuju Todorićevu porodicu iz „Agrokora”

Dodajte komentar

Ruski ambasador u Hrvatskoj Anvar Azimov je prije tačno mjesec dana biznismenu Ivici Todoriću poručio da ruske banke „ne razmatraju pitanje davanja novog kredita ’Agrokoru’” i dodao da očekuju da koncern vrati svoje ranije uzete kredite.

Šta se promijenilo u poslednjih nekoliko nedjelja pa je Sberbanka ovoj kompaniji odobrila dodatnih 100 miliona eura i najavila novih 200 miliona zajma?

Za početak, u pregovore sa Rusima umiješala se hrvatska država, pa je Todorić dobio novu kreditnu podršku koja je isključivo namijenjena vraćanju duga dobavljačima. Tamošnji zvaničnici su svi od reda izjavljivali kako Hrvatska neće vraćati Todorićeve dugove, ali će voditi računa o ekonomskim interesima zemlje. To u prevodu znači da „Agrokorov” dug, koji prelazi šest milijardi eura i sedam puta je veći od njegovog kapitala, više nije samo Todorićeva privatna stvar.

Koncern, sa godišnjim prihodima od 6,5 milijardi eura i sa 60.000 zaposlenih je, u skladu sa onom američkom izrekom, postao previše veliki da bi propao, pa bi krah ovog koncerna uticao i na pad ekonomske aktivnosti cijele hrvatske privrede.

Predstavnici „Agrokorovih” dobavljača sastali su prekjuče oko 11 sati u poslovnoj zgradi „Kraša” u Zagrebu kao bi razmotrili zajednički nastup u rješavanju krize Todorićeve nelikvidnosti.

Podrška ruskih kreditora Todoriću nije bezuslovna. Kakve su njihove namjere, najbolje može da se vidi iz onoga što je prvi zamjenik Sberbanke Maksim Poletajev izjavio za američku agenciju „Blumberg”. Rusi za Todorića imaju nekoliko uslova. Poletajev je istakao kako povjerioci zahtijevaju kontrolu trenutnih operacija i žele da dobiju mogućnost da momentalno reaguju na promjene. To znači da Ruse ne interesuje vlasnički udio u „Agrokoru”, već da insistiraju na profesionalnoj upravi. Jer, ono što mnogi vide kao problem je to što je Todorić, umjesto profesionalcima, upravljanje firmom povjerio svojoj djeci: sinovima Ivanu i Anti i kćerki Ivi. Maksim Poletajev to kao da između redova nagovještava. Ruski kreditori su, naime, unajmili stručnjake jer žele da shvate kako se kompanija sa stabilnim poslovanjem suočila sa krizom likvidnosti, rekao je Poletajev za „Blumberg”.

Poznavaoci situacije u „Agrokoru” kažu da je u koncernu oduvjek bio problem sudara profesionalnog menadžmenta i članova porodice u vrhu piramide, gdje su ovi drugi uvjek pobjeđivali u tim sukobima. Uostalom, logično je da ruski kreditori na tome insistiraju. Jer, onaj ko je problem stvorio ne može ga riješiti, kažu u upućeni. I neki ovdašnji krupni kapitalisti, koji su sličan prosec razduživanja već prošli, takođe smatraju da je problem to što je Todorić svojoj djeci umjesto profesionalcima dao firmu na upravljanje.

Iako se u ovdašnjoj javnosti novi angažman Rusa shvata i kao ulazak u vlasničku strukturu kompanije, za sada nema takvih najava. Poletajev je tu mogućnost eksplicitno odbacio.

„Ne želimo da preuzmemo kompaniju i tu opciju uopšte ne razmatramo”, rekao je prvi zamjenik Sberbanke i najavio da će zajedno sa ostalim velikim povjeriocima napraviti plan finansijskog restrukturiranja „Agrokora” koji se odnosi na naredni tromjesečni period. Poletajev nije isključio mogućnost i da se pojedini djelovi kompanije prodaju.

Povjerioci su, takođe, insistirali i da Todorić prepakuje svoj vlasnički udio. Koncern „Agrokor” je kupio dionice „Merkatora” od holandske kompanije „Agrokor investments B. V.”. Ako suštinski Todorić stoji i iza hrvatskog i iza holandskog „Agrokora” šta su Rusi time dobili?

Time što je povećan udio hrvatskog „Agrokora” u „Merkatoru” (59,47 na 69,57 odsto), Rusi su praktično postigli da najvrjedniji dio Todorićeve imovine bude u većinskom vlasništvu hrvatskog „Agrokora”. Kome su, između ostalog, i dali kredit. Samim tim što su povećali vrijednost imovine hrvatskog „Agrokora” dobili su i veće obezbjeđenje za zajam koji su Todoriću dali.

Politika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *