Crna Gora će imati putničke hidro-avione?

Dodajte komentar

Ministartvo održivog razvoja i turizma pripremiće tokom ove godine Studiju izvodljivosti projekta “Razvoj hidroavionskog prevoza u Crnoj Gori”. Studija će dati odgovor na pitanje da li je u Crnoj Gori opravdano uvođenje ove vrste prevoza koji postoji u svim mediteranskim državama.

Savjet za praćenje turističkog razvoja i pripremu i praćenje turističkih sezona preporučilo je prošle godine Ministarstvu saobraćaja i pomorstva, Ministarstvu finansija, Ministarstvu održivog razvoja i turizma i Zajednici opština da predlože model uvođenja novih formi saobraćajne komunikacije  kao šrto su hidroavioni i interni helikopterski prevoz.

Osnovna prednost hidroaviona je da se mogu upotrebljavati svuda gdje ima dovoljno velike vodene površine. Zbog toga su se na samom početku razvoja avijacije gradili i veliki prekookeanksi hidroavioni, jer su oni u to vrijeme pružali veću sigurnost putnicima u slučaju kvara.

Hidroavion mora imati dovoljnu plovnost da pluta na vodi, ali s druge strane treba biti i aerodinamičan da može razviti brzinu koja mu je potrebna za uzlijetanje. Kako su to dva potpuno suprotna zahtjeva, upravljanje hidroavionima zahtjeva vještinu od pilota da zadrže stabilnost, naročito kod visokih talasa.

Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *