Britanske banke prale ruski novac

Dodajte komentar

Britanija je saopštila danas da će učiniti sve što je potrebno za gonjenje svakog ko zloupotrijeblja njen finansijski sistem, obećavši da će regulatori provjeriti navode medija da su londonske banke učestvovale u gobalnoj šemi pranja novca, javlja agencija Rojters.

List Gardijan je objavio u ponedjeljak da je preko nekoliko banaka u Britaniji transferovano gotovo 740 miliona dolara u okviru nelegalnih operacija pranja više milijardi dolara ruskog novca.

“Vlada će učiniti sve što je potrebno za sprečavanje i gonjenje bilo koga ko možda nastoji da zloupotrijebi naš finansijski sistem”, izjavio je ministar zadužen za londonski Siti, Simon Kirbi, odgovarajući na pitanje koje je postavila opoziciona Laburistička partija povodom tvrdnji o pranju novca.

“Finansijske vlasti i Nacionalna agencija za kriminal shvatile su te tvrdnje ozbiljno i pomno će istražiti da li nedavni podaci iz Gardiana u vezi pranja novca iz Rusije, ili pak bilo iz kog drugog medija, mogu poslužiti za napredak istrage”, kazao je on.

Prema dokumentima dobijenim od organizacije “Projekat za izveštavanje o organizovanom kriminalu i korupciji”, iz Rusije je između 2010. i 2014. godine iznijeto najmanje 20 milijardi dolara u velikoj kriminalnoj operaciji po nazivom “Globalna praonica”, objavio je Gardijan.

U prevari je učestvovalo više od 500 ljudi, uključujući oligarhe i ruske kriminalce sa vezama u vlasti i domaćoj obavještajnoj agenciji, FSB, piše list.

Dodaje da su tokom navedenog perioda britanske banke, uključujući HSBC, Rojal Benk of Skotland (RBS), Barkliz i Kuts navodno obavile preko 1.900 transakcija – od ukupno 70.000 – u vrijednosti od gotovo 740 miliona dolara.

Vjeruje se da je još 373 transfera obavljeno preko američkih banaka, u ukupnom iznosu od 63 miliona dolara, naveo je Gardijan u tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *