Američka privredna komora organizovala poslovni ručak sa Ministrom rada i socijalnog staranja Kemalom Purišićem.

Dodajte komentar

Američka privredna komora u Crnoj Gori (AmCham Montenegro) organizovala je danas poslovni ručak sa Ministrom rada i socijalnog staranja, Kemalom Purišićem. Događaju su prisustvovali članovi AmCham-a, pripadnici diplomatskog kora, predstavnici državne i lokalne uprave, kao i predstavnici međunarodnih organizacija.

Centralna tema poslovnog ručka odnosila se na aktuelne poslovne barijere iz oblasti rada kao
i na planove za izmjenu radnog zakonodavstva u cilju prevazilaženja istih. U tom smislu
razgovarano je na temu planiranih aktivnosti Ministarstva rada u ovoj godini.

Predsjednica AmCham-a, Katarina Bulatović je istakla da su reforme zakonodavnog okvira
u oblasti rada neophodne i neminovne, te da bi Zakon o radu trebalo da bude krovni akt koji
propisuje odnose između poslodavaca i zaposlenih u Crnoj Gori sa kojim bi trebalo da budu
usklađeni svi kolektivni ugovori i podzakonska akta.

„Naše kompanije članice smatraju, da bi postupak za utvrđivanje povrede radne obaveze trebalo značajno izmijeniti, a takođe i pojednostaviti definiciju pojma zarade. Dodatno, zastarjelost novčanih potraživanja bi trebalo da bude vremenski ograničena, kako bi se poslodavcima omogućila predvidljiva poslovna budućnost, a zaposlenima pravovremena realizacija potraživanja“, kazala je Bulatović.

Ispred Američke ambasade u Crnoj Gori, gostima se obratio Biks Aliu, zamjenik šefa Misije, koji je prenio stavove Ambasade o značaju uređenosti tržišta rada za ekonomiju Crne Gore.

„Zakoni u oblasti rada daju strukturu radnoj sredini, definišu odgovornosti poslodavaca i zaposlenih, i, po potrebi, pružaju pravnu osnovu koja će obijema stranama dati neophodne smjernice za razrješenje radnih sporova.“

Dodao je da su ovi zakoni važni zbog toga što omogućavaju biznisu da svoje resurse usmjeri na produktivnost i profitabilnost, prije nego na rješavanje radnih sporova. Naglasio je značaj saradnje i komunikacije između privatnog sektora i države u cilju ostvarivanja napretka u oblasti tržišta rada.

U intervjuu između predsjednice AmCham-a, Katarine Bulatović i počasnog gosta, ministra
Purišića, ministar je odgovarao na pitanja od značaja za članstvo AmCham-a i ukupnu
crnogorsku biznis zajednicu. Razgovarano je o eventualnom napretku u usvajanju novog
Zakona o radu kao i novim rješenjima koje bi isti trebalo da ponudi, ali i o novom Zakonu o
strancima koji je u pripremi.

Ministar Purišić je tokom intervjua izjavio:

“Akcionim planom za poglavlje 19 – Socijalna politika i zapošljavanje, Programom pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji i Programom rada Vlade Crne Gore, donošenje Zakona o radu je planirano za IV kvartal 2017. godine, što podrazumijeva utvrđivanje Predloga zakona o radu od strane Vlade Crne Gore do kraja 2017. godine.”

Dodao je da je u toku usaglašavanje teksta Zakona o socijalnim partnerima, te da je neophodan konsenzus sva tri socijalna partnera u vezi sa predloženim zakonskim rešenjima, pa u ovom trenutku ne mogu predvidjeti kakav će biti konačan stav u vezi sa ovim pitanjem.

Od interesa za poslovnu zajednicu u Crnoj Gori jeste i najava Ministra da će izradom novog Zakona o strancima poslovni ambijent u Crnoj Gori biti unaprijeđen s aspekta zapošljavanja stranaca u Crnoj Gori.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *