Za željeznicu i IRF 120 miliona kredita od Evropske investicione banke

Dodajte komentar

Ugovorom o garanciji koju je izdala Vlada za kreditni aranžman između Evropske investicione banke (EIB) i Željezničke infrastrukture, koji je vrijedan 20 miliona eura, doći će do unapređenja infrastrukture i poboljšanja bezbjednosti u željezničkom saobraćaju, kazao je ministar finansija Darko Radunović.

Radunović, koji je u ime Vlade juče potpisao ugovor, kazao je da se radi o projektu Željeznička infrastruktura 3, vrijednom 20 miliona eura, a izdavanje garancije za taj kredit predviđeno je Zakonom o budžetu za ovu godinu.

“Ukupna vrijednost projekta iznosi 44,8 miliona i u skladu sa tim Komitet investicionog okvira za zapadni Balkan odobrio je investicioni grant od 20 miliona, dok će se za preostali iznos od 4,8 miliona izvori finansiranja definisati tokom perioda implementacije projekta”, kazao je Radunović.

Ugovor, kao i sporazum o grantu za isti projekat, potpisali su i potpredsjednik EIB-a Dario Skanapieko i direktor ŽICG Milan Čolaković.

Projekat predviđa rehabilitaciju pruge Bar-PodgoricaVrbnica, sa ciljem da se uklone ograničenja brzine, poveća pouzdanost, smanje troškovi održavanja i poboljša bezbjednost u željezničkom saobraćaju. U okviru projekta finansiraće se zamjena signalno-sigurnosnih sistema u Željezničkoj stanici Podgorica, kao i sanacija prioritetnih tunela.

Skanapieko i predsjednik Odbora direktora Inveeticiono-razvojnog fonda Zoran Vukčević juče su potpisali finansijski ugovor u iznosu od 50 miliona eura, što je prva tranša od ukupno planiranog kreditnog aranžmana od 100 miliona eura.

“EIB je od 2005. odobrio projekte Crnoj Gori u iznosu od 600 miliona eura. Ugovorom sa IRF-om u iznosu od 50 miliona, što je prva tranša od ukupnog kredita od 100 miliona, podržavamo sektor malih i srednjih preduzeća”, kazao je Skanapieko.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *