Ministarstvo finansija u januaru uštedjelo 36,4 miliona eura

Dodajte komentar

U Ministarstvu finansija kažu da su plan prihoda u januaru i februaru ove godine ispunili, a da su samo u januaru na rashodima ušteđeli 36,4 miliona eura.

Izdaci manji 28 odsto

“Izdaci budžeta u januaru ove godine iznosili su 95 miliona eura ili 2,5 odsto BDP-a. U odnosu na plan, oni su niži za 36,4 miliona eura ili 27,7 odsto. U odnosu na prethodnu godinu, izdaci su veći za 6,9 miliona eura ili 7,8 odsto”, kazali su Pobjedi iz Ministarstva finansija u odgovoru na pitanje koliko je ušteđeno u budžetskoj potrošnji u januaru.

Oni, međutim, nijesu naveli na kojim se stavkama u potrošnji ušteđelo.

Januarski prihodi, kako su saopštili iz Ministarstva finansija,iznosili su 73,7 miliona eura ili dva odsto BDP-a.

“U odnosu na plan, prihodi su veći za 1,6 miliona eura ili 2,2 odsto. U odnosu na prethodnu godinu, prihodi su veći za 6,2 miliona eura ili 9,2 odsto”, objasnili su iz ovog Vladinog resora.

U februaru 89 miliona

U februaru su prihodi budžeta bili blizu 89 miliona eura.

“Prihodi budžeta u periodu januar-februar ove godine iznosili su 162,4 miliona eura i u odnosu na planirane niži su za 11,8 miliona eura ili 6,8 odsto. Za 800.000 eura ili 0,5 odsto niži su u odnosu na ostvarene, u istom periodu prošle godine. Međutim, nedostajuća sredstva za ostvarenje plana, po osnovu prihoda, uplaćena su 28. februara, u ukupnom iznosu od oko 13 miliona eura. Poreska uprava je uplatila 8,8 miliona, a Uprava carina 4,2 miliona. Ali, zbog metodologije koja se primjenjuje u Ministarstvu finansija, navedeni prihodi ulaze u obračun za mart. Na osnovu toga se zaključuje da smo plan prihoda za period januar-februar ove godine ispunili, odnosno prebacili”, objasnili su iz Ministarstva finansija.

U ovom Vladinom resoru, u odgovoru na pitanje kakve su procjene za naredne mjesece, kažu da očekuju da se pozitivan trend nastavi.

Budžet za ovu godinu iznosi dvije milijarde eura i da je manji od prošlogodišnjeg poslije rebalansa za 120 miliona. Izvorni prihodi su planirani na 1,55 milijardi eura, a zaduživanje je predviđeno do 455 miliona eura. Sastavni dio budžeta je i sanacioni plan za smanjenje deficita i javnog duga kojim će se uštedjeti blizu 127 miliona eura. U toku je i izrada fiskalne strategije kojom treba du budu predviđene nove mjere, ali se za sada ne zna koje i koliki će biti njihov efekat.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *