Sberbank do utorka dao Agrokoru rok za potpis novog kredita

Dodajte komentar

Slovenačke „Finance” nezvanično saznaju da ruska Sberbank insistira da ugovor o novom zajmu za Agrokor mora biti potpisan do utorka.

Radi se o planu za likvidnost Agrokora za sljedeća tri mjeseca. Iako su iz ruske banke u više navrata poručili kako ne namjeravaju da preuzmu Agrokor, više je nego očito da će dijelovi koncerna ići na prodaju. Pitanje je samo jedno – šta će se prvo prodavati. Kako se sada čini, Jamnica je prvi kandidat za prodaju. Već sedmicama se špekuliše o interesu Coca-Cole, čak i prije nego što je nastupila aktuelna dužnička kriza Todorićevog koncerna. SEEbiz je ranije prenio vijest o interesu britanskog Tesca za Konzum, a nije nerealno očekivati da bi se na stolu mogla naći i prodaja Mercatora. Upravo preuzimanje Mercatora bilo je kockanje koje se Todoriću nije isplatilo. Upućeni kažu kako je baš preuzimanje Mercatora bila ona tačka od koje je nastupila kriza u Agrokoru. Todorić jednostavno nije imao dovoljno vremena za konsolidaciju koncerna koja bi mu omogućila dodatnu kupovinu vremena. Kad se u jednačinu uvuku i loši politički odnosi između Hrvatske i Rusije te ruske ambicije u ovom dijelu svijeta, jasno je da Todorić više neće biti neprikosnoveni gazda Agrokora.

Sberbank je angažovao revizorsku kuću Deloitte kako bi dala svoju procjenu poslovnog plana koji se priprema, ali i procenu svake operativne kompanije unutar koncerna kao i grupe u cjelini.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *