IRF optužili da je pokrivao lažne račune cesijom

Dodajte komentar

Investiciono-razvojni fond, preduzeće koje se bavi proizvodnjom proizvoda od papira “Solo” i HD “Laković” učestvovali su u višemilionskoj prevari izvedenoj na štetu građana i države tvrde iz Demokratske Crne Gore.

Generalni sekretar i predsjednik Kluba poslanika Demokrata Boris Bogdanović saopštio je na konferenciji za novinare kako su višemilionska sredstva IRF-a korišćena, u dužem vremenskom trajanju, nezakonito i protivno njihovoj namjeni i ciljevima koji su predviđeni Zakonom o IRF-u. To je, kako je kazao, učinjeno tako što je “Solo”, preduzeće registrovano za proizvodnju proizvoda od papira, ispostavljalo HD “Laković” fiktivne račune sa neuporedivo, po pravilu deset puta, većim iznosima od vrijednosti stvarno realizovanih usluga. Direktor Investicionog razvojnog fonda Zoran Vukčević odbacio je sve optužbe Demokrata i tvrdi da su sve radili po zakonu.

Vukčević je za TVCG kazao da je IRF svaki kredit dao u skladu sa procedurom i zakonom, što je, kako kaže, lako dokazivo.

“Za svaki kredit koji je odobren postoji dokumentacija kojom se lako može utvrditi kompletnost i dokazivost. Apsolutno odbacujem sve spekulacije koje se odnose na bilo koji kredit, kad je u pitanju IRF”, poručio je Vukčević.

Demokrate, sa druge strane, tvrde kako je HD “Laković”, istog dana po ispostavljanju lažnih računa, sa IRF-om zaključivao ugovor o cesiji kojim je IRF preuzimao obavezu da isplaćuje dugovanja HD “Laković”.

“Da se radi o fiktivnim računima, jasno je na osnovu toga što račun ne sadrži broj ugovora na koji se poziva, specifikaciju robe po vrsti, količini i cijeni, dok preduzeće “Solo, kao povjerilac, od ukupnog potraživanja, koje iznosi 1,1 milion eura, za sebe uzima samo 120 hiljada eura, i to samo na osnovu dva prezentovana ugovora”, precizirao je Bogdanović.

Prema njegovim riječima, da višemilionska prevara bude još očiglednija, finansijske transakcije, po zaključenom ugovoru, realizovale su se istog dana, i to isključivo posredstvom Prve banke.

Iz Demokratske Crne Gore je saopšteno da samo na osnovu dokaza koji su prezentovani na konferenciji, postoji osnovana sumnja da su ugovorima u čijem su posjedu Demokrate, ta tri subjekta građane Crne Gore oštetili za 1,28 miliona eura.

“Riječ je o ugovorima od 17. novembra prošle godine od 500 hiljada eura, 21. jula prošle godine od 600 hiljada eura i od 14. marta prošle godine od 176 hiljada eura, pri čemu je preduzeće “Solo, kao protočni bojler između IRF-a i trgovinskog lanca “Laković” zaradilo više od 150 hiljada eura”, naveo je Bogdanović.

On je naveo da je još jedna nezakonitost u vezi sa tim što je IRF protivzakonito stavio oznaku “tajno, koja se određuje za podatke čijim bi otkrivanjem mogle nastupiti teže štetne posljedice za bezbjednost i interese Crne Gore. Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić dostavio je vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću svu dokumentaciju koju posjeduje o tom slučaju.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *