Poreski dug narastao na 820 miliona eura

Dodajte komentar

Poreski dug, računajući i dugovanja preduzeća u stečaju, trenutno iznosi 820 miliona eura, što su najveća zabilježena poreska potraživanja u poslednje dvije decenije, kazalo je “Danu” više izvora bliskih Poreskoj upravi (PU). U prva dva mjeseca, kako pojašnjavaju, naplata poreza je bila znatno manja od planirane, a samo u februaru je bila manja za pet miliona.

Iako su Poreskoj upravi poslata pitanja u vezi sa visinom poreskog duga, iz ove institucije još nijesu odgovorili na upite dnevnog lista Dan.

Prema poslednjim zvaničnim podacima iz prošle godine, poreski dug je iznosio 777,7 miliona eura, što znači da se u međuvremenu povećao za 43 miliona eura.

Tendencija rasta poreskog duga bilježi se od 2010., a na kraju te godine iznosio je 296 miliona eura. Tada je na čelu Poreske uprave bila Mirjana Pešalj, a nakon nje kormilo u PU preuzeo je Dejan Marinović. On je na tu funckiju izabran u februaru 2011. godine, a na kraju te godine poreski dug je iznosio čak 370,4 miliona eura. Godinu kasnije poreski dug raste za preko 70 miliona, i na kraju 2012. godine iznosi skoro 442 miliona. Početkom 2013. godine Marinović podnosi ostavku, a na čelo PU dolazi Milan Lakićević. Na kraju 2013. godine poreski dug iznosio je 450,2 miliona eura, dok je rekordan rast zabilježen 2014. godine kada je porastao za čak 100 miliona, pa je, prema podacima Državne revizorske institucije, bio 551,9 miliona eura. Sredinom 2015. godine Lakićević je podnio ostavku na funkciju direktora PU, a u oktobru te godine na njegovo mjesto dolazi Miomir M. Mugoša. Mugoša je odmah nakon stupanja na funkciju najavio oštrije mjere u naplati poreza i istakao da je već u prvom kvartalu 2016. godine plan naplate premašio očekivanja, pa je ukupna bruto naplata poreza za tri mjeseca iznosila 208,8 miliona eura, što je 15,5 miliona eura više od plana. Poreska uprava je zbog velikog poreskog duga od decembra prošle godine zatražila uvođenje stečaja u sedam kompanija, koliko nije
zatraženo u poslednjih nekoliko godina.

Na osnovu crne liste, koju PU kvartalno objavljuje, evidentno je da su poreski dužnici iz godine u godinu isti. Najveći dužnik po osnovu poreza i doprinosa na lična primanja duži niz godina bio je pljevaljski Rudnik uglja, gdje je najveći akcionar italijanska kompanija A2A, međutim, prema poslednjim podacima, prvo mjesto je prepustio nacionalnom avioprevozniku Montenegroerlajnzu, koji sada predvodi crnu listu sa dugom od 13,3 miliona. Na trećem mjestu su Plantaže sa dugom od 3,1 milion eura te željezničke kompanije Željeznička infrastruktura i Željeznički prevoz sa po 2,9 miliona duga i Održavanje željezničkih voznih sredstava sa 1,6 miliona eura.

Najveći dužnik po osnovu poreza na dodatu vrijednost, poreza na dobit, akcize i koncesije je Ave Marija Koljčević, dok je na drugom mjestu budvansko preduzeće Merkur sa dugom od 4,6 miliona i kompanija Vektra Montenegro, koja je u vlasništvu biznismena Dragana Brkovića sa dugom od 4,5 miliona dok njegova kompanija Vektra Jakić duguje 4,3 miliona eura. Ti podaci pokazuju da su najveći dužnici kompanije kojima je država najviše pomagala kao i investitori koji su bliski vlasti.

(Opširnije u Danu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *