Fed podigao kamatu, svjetske berze i nafta bilježe rast

Dodajte komentar

Nakon što je Fed na jučerašnjem sasatanku odlučio da podigne kamatne stope, u skladu sa očekivanjima, sva tri američka berzanska pokazatelja su zabilježila rast. Fed je povećao kamatu na raspon 0,75-1,0%, napomenuvši da se očekuje dalje poboljšanje uslova na tržištu rada, dok bi inflacija trebalo da se stabilizuje u bliskoj budućnosti oko nivoa od 2%.

Dow Jones je porastao pola procenta na 20.950 poena, a vodeći dobitnici bili su Caterpillar i United Health. Indeks S&P 500 je skočio 0,8% na 2.385 poena, a najveći rast je zabilježio energetski sektor. Indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, okončao je trgovanje rastom od 0,7% na 5.900 poena. Snažan rast je zabilježilo i tržište nafte – američki WTI je porastao 2,5% na 48,9 USD po barelu dok je Brent skočio 1,9% na 51,9 USD po barelu.

Evropske berze su takođe zabilježile dobitke prethodnog trgovačkog dana. Njemački DAX je porastao 0,2% na 12.009 poena, a među vodećim dobitnicima bile su akcije Adidasa, dok je E.ON bio na strani gubitnika. I francuski CAC i britanski FTSE okončali su trgovanje sa po 0,2% u plusu. Švedski prodavac odjeće H&M objavio je pad prodaje prethodnog mjeseca, što je prvo mjesečno smanjenje prodaje u poslednje četiri godine, nakon čega su akcije ove kompanije oslabile više od 5%.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *