Deset banaka u plusu, pet poslovalo sa gubitkom

Dodajte komentar

Banke u Crnoj Gori, prema podacima i Centralne banke (CBCG) na kraju prošle godine ostvarile su pozitivan finansijski rezultat od 7,4 miliona eura.

Od 15 banaka deset je poslovalo sa dobitkom od 29 miliona eura, dok je pet banaka imalo gubitak od ukupno 21,6 miion eura.

Na kraju 2015. godine bankarski sistem je poslovao sa gubitkom od 4,2 miliona eura.

Najveći profit u prošloj godini je imala Erste banka od 7,9 miliona eura, a najmanji Zapad banka (58 hiljada). Milionski profit imale su i Sosiete ženeral Montenegro (7,7 miliona), NLB (5,9 miliona). Hipotekama (3,6 miliona) i CKB (2,8 miliona).

U plusu su bile i Universal (324 hiljade), Lovčen (199 hiljada) i Prva banka (167 hiljada).

Najveći gubitak u 2016. godini imala je Adiko banka (nekadašnja Hypo Alpe Adria) od 9,54 miliona, a slijedi budvanska Komercijalna banka sa 8,9 miliona eura gubitaka. Negativno su poslovale i Nova banka (1,2 miliona), Zirat (1,1 milion) i Invest (751 hiljada).

Ključni razlog negativnog finansijskog poslovanja nekih banaka su visoki troškovi obezbjeđenja, kao i visok udio opštih troškova u odnosnu na njihove osnovne prihode, kazali su Vijestima iz CBCG.

U CBCG nemaju procjenu kako će banke poslovati u ovoj godini, ali kažu da će na njihovu profitabilnost uticati kretanje kamatnih stopa koje u protekloj godini bilježe konstantan pad. Dodaju da pojačana konkurencija na tržištu zahtijeva prilagođavanja banaka zahtjevima tržišta.

“Banke sa manjim tržišnim učešćem moraju posvetiti pažnju troškovima finansiranja, visini operativnih troškova, proširenjem baze svojih Idijenata i kvaliteta i obima usluga koje nude”, objasnili su iz CBCG.

Dodaju da će i primjena novog međunarodnog standarda 9 Finansijski instrumenti, imati uticaj na poslovanje banaka.

Predsjednik Udruženja banaka (UBCG) Bratislav Pejaković kazao je da kada se govori o profitabilnosti ima više pokazatelja koji govore o uspješnosti poslovanja gdje kvantitativni iskazi mogu da se koriguju sa kvalitativnim.

“Treba znati da li je banka novoosnovana, gdje nije moguće očekivati pozitivno poslovanje prvih godina, jer sam bankarski posao je dosta skup. Moraju se uposliti visokokvalifikovani ljudi da pokrivaju sve pozicije zakonom propisane, a još se nije krenulo sa pozicioniranošću kroz broj klijenata, obim i vrijednost transakcija”, kazao je Pejaković.

On je rekao da su prošlogodišnji gubici pet banaka u najvećem dijelu zbog rezervacija po osnovu plasmana vezanih za stranu valutu, ne iz 2016. već ranijih godina, a sa druge strane rezervacija za plasmane koji su teže naplativi.

“Treba naglasiti da je gubitak u bilansima banaka odraz rezervacija u skladu sa klasifikacijom aktive. To ne znači da svi ti plasmani neće biti naplaćeni, jer u većini slučajeva postoje kolaterali koji se kroz pokretanje postupaka naplaćuju, gdje se bankari žale na dužinu sudskih postupaka što se odražava na bilanse”, objasnio je Pejaković.

Prema njegovim riječima, kvalitetna informacija za javnost nije o profitabilnosti banaka, već da sve banke na vrijeme servisiraju obaveze prema klijentima, zaposlenima i državi.

Pejaković: Banke da razvijaju nove kanale prodaje

Pejaković je kazao da očekuje da banke ove godine pozitivno posluju i to u broju i vrijednosti plasiranog novca, ali i kod usvajanja novih kreditnili ili investicionih aražmana, razvoj privatnog bankarstva… Prema njegovim riječima, jača konkurencija dovodi do adekvatnijeg korišćenja kreditnog aranžmana kao što je projektno finansiranje.

“Tu se klijentima koji imaju možda nedovoljno kvalitetan istorijat, omogućava razvoj ideje koja nakon svih analiza ukazuje na profitabilnost”, rekao je Pejaković.

On očekuje da banke razviju nove kanale prodaje, usvoje na jačem nivou digitalno bankarstvo kao trend koji osvaja razvijene zemlje, nove investicije u infrastrukturu, turističke kapacitete, proizvodne pogone…

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *