Britanski “Tesco” zainteresovan za preuzimanje hrvatskog “Konzum”-a

Dodajte komentar

Ovih dana se u javnosti pojavila informacija o mogućnosti preuzimanja “Konzum”-a od strane britanskog “Tesco”-a. Takođe se pominje podatak da je prije desetak godina, Todorić odbio ponudu za preuzimanje, jer je tada njegovo carstvo tek počelo da poprima današnje dimenzije.

I pored gubitka udjela na regionalnim tržitima, “Konzum” je i dalje najvredniji dio “Agrokora”, pa bi se injekcijom svežeg kapitala okončala višemesečna drama o lošoj situaciji u kojoj se nalazi “Agrokor”.

Naročito u prilog tome ide i informacija da globalni finansijski igrači koji finansiraju Todorića već godinama, sada od njega traže da smanji zaduženost. Razmjera duga i novčanog toka, koji su ključni pokazatelji finansijskog zdravlja jedne kompanije, u ovoj godini će iznositi oko 7:1, a da bi se kompanija dugoročno održala ta razmjera bi trebala da iznosi 4:1.

Jedno od mogućih rešenja je javna ponuda akcija na Londonskoj berzi, možda čak i krajem ove godine. Međutim, još uvjek nije odlučeno hoće li na IPO ići cijeli koncern ili samo njegov prehrambeni sektor, a odluka će zavisiti od situacije na tržištu i poželjnosti investitora, a oba slučaja Todorić bi se odrekao 49 posto akcija.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *