Da li je zlato precijenjeno ili podcijenjeno – niko ne zna

Dodajte komentar

Dok jedni analitičari vjeruju da je vrijednost zlata precijenjena 46%, drugi smatraju da je žuti plemeniti metal podcijenjen 35 odsto.

Ali svi se slažu u jednom. Utvrđivanje realne cijene zlata je znatno komplikovanije nego utvrđivanje vrijednosti druge robe – i skoro ju je nemoguće tačno odrediti.

“Zlato je teško razumljivo. Ima mnogo faktora koji određuju cijenu zlata, a značaj tih faktora se vremenom mijenja…To je veoma teško za procijeniti”, kaže Campbell Harvey, profesor u školi za biznis pri univerzitetu “Duke”.

Primjera radi, pojašnjava profesor Harvey, “prilikom vrednovanja kompanija možete uzeti u obzir razne osnove; dug, dividenda, prodaja, nove investicije,…i tako uraditi procjenu od dole prema gore”. “Ili ako se vrednuje ekonomija države, možete uzeti u posmatranje rast BDP-a, ponašanje potrošača, vrijednost suverenog duga ili berzi”

“Međutim, kod zlata nemate ništa od toga”, kaže profesor Harvey.

“Analitičari se često ne slažu ni u procjenama pojedinih akcija ili industrija, ali raspon neslaganja je (relativno) mali. Kad je vrijednost zlata u pitanju, naprotiv, stručnjaci mogu imati potpuno suprotna mišljenja”, dodaje on.

Da bi vidjeli zašto se mišljenja analitičara mogu u velikoj mjeri razlikovati, uzmite u obzir tri različita primjera načina vrednovanja zlata: kao zaštite od inflacije, skloništa od političke neizvjesnosti i kao sredstva diversifikacije portfolia.

Zlato kao zaštita od inflacije. “Odnos zlata i inflacije od ranih 1970-tih godina, od kada je građanima SAD dozvoljeno da kupuju zlato, bio je sve samo ne stabilan, i zlatna poluga je sada 46% skuplja, ako se cijena utvrđuje na bazi potrošačkih cijena”, izračunao je profesor Harvey.

Zlato kao sklonište od geopolitičkih neizvjesnosti. “Ova korelacija se donedavno nije mogla statistički potvrditi, jer niko nije smislio način da kvantifikuje nesigurnost. Zatim su trojica stručnjaka, profesora finansija, osmislili indeks geopolitičke neizvjesnosti – EPU (Economic Policy Uncertainty Index). Trenutno je EPU indeks na istorijski najvišem nivou, dok se zlatom trguje 35% jeftinije od rekordnih 1,925 dolara po unci”.

Diversifikacija portfolija. “U atmosferi nestabilnosti koja posljednjih decenija okružuje tržišta, finansijski stratezi preporučuju zlato u svrhu diversifikacije porfolija, i tvrde da kada akcije idu dole, zlato ide gore, i obrnuto. Međutim, istraživanja su pokazala da se i zlato tokom protekle tri decenije, u kojem su tržišta akcija zabilježila najgore padove i najveći oporavak, kretalo u istom rasponu između dobitaka i gubitaka.”

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *