Da li će državna uprava napustiti evropsko radno vrijeme i vratiti se na rad od 7 do 15

Dodajte komentar

Da li će državna uprava Vlada, ministarstva, uprave, direkcije… uskoro napustiti evropsko radno vrijeme i vratiti se na rad od 7 do 15 ili od 7.30 do 15.30 časova trebalo bi, kako saznaje Pobjeda, da se odluči uskoro.

Predlog

Predlog o napuštanju radnog vremena od 9 do 15 časova, koje je uvedeno od jula 2004. godine već je upućen u Vladinu proceduru. O njemu prvo treba da se izjasne u Vladinim komisijama nakon čega konačnu odluku donosi Vlada.

Radno vrijeme je definisano Uredbom o organizaciji i načinu rada državne uprave koja je donesena na sjednici Vlade od 28. jula 2004. u čijem članu 55 se kaže da radno vrijeme počinje u 9, a završava se u 17 časova, a da odmor u toku radnog dana traje 30 minuta. Preduslov za prelazak na novo radno vrijeme je promjena ove uredbe. Pobjedi je iz nekoliko izvora iz Vlade rečeno da bi novo radno vrijeme, ukoliko Vlada da zeleno svijetlo, trebalo da bude primijenjeno zajedno sa prelaskom na ljetnje računanje vremena, a to je 26. marta. Podsjetimo da je ljetnje računanje vremena još 1916. uvedeno u blizu 70 evropskih država, a u Crnoj Gori prvi put 1983.

Različiti standardi

Pobjedin izvor takođe navodi da se još od ranije razmišljalo o napuštanju evropskog radnog vremena, jer su ankete sprovedene u državnoj upravi pokazale da je veliki broj činovnika za to. Inicijativu o promjeni radnog vremena pokrenuo je prije
tri godine tadašnji ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević. Podsjetimo da se tada više od 300 službenika MUP-a izjasnilo za drugačije radno vrijeme, uz obrazloženje da će to uticati na efikasnije obavljanje poslova, ali i očuvanje porodice kao osnovne ćelije društva.

U inicijativi od prije tri godine se navodi da će se “promjenom radnog vremena doprinijeti očuvanju porodice kao osnovne ćelije društva i da je to jedino moguće u situaciji kada odgovorni državni službenici i namještenici imaju mogućnost da pored savjesnog obavljanja radnih obaveza i zadataka, odgovorno obavljaju i najvažniju ulogu da budu roditelji”.

Oni su tada predlagali radno vrijeme od 8 do 16 časova, ali je sve do danas to ostalo samo na inicijativi.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *