Rast evropskih berzi, investitori iščekuju odluku Fed-a

Dodajte komentar

Glavni američki berzanski pokazatelji zabilježili su mješovita kretanja, dok investitori iščekuju podizanje kamatnih stopa na ovonedjeljnom sastanku Fed-a.

Dow Jones je zabilježio neznatni pad na 20.881 poena, dok je S&P 500 u plusu već treći uzastopni dan, okončavši trgovanje na nivou od 2.373 poena. Osnovni resursi su predvodili dobitnike, dok je sektor zdravstvene zaštite bio najveći gubitnik. Nasdaq je zatvorio trgovanje u blagom plusu na 5.875 poena, a rastu su najviše doprinijele akcije Nvidie i Citrixa. Kompanija Intel je oslabila 2,1% nakon saopštenja da će kupiti izraelsku tehnološku kompaniju Mobileye za 15,3 milijardi USD. Energetske akcije su ostale uglavnom stabilne uprkos značajnom višednevnom padu cijena nafte.

Evropske akcije su mahom bilježile dobitke na jučerašnjem trgovanju. Njemački DAX je porastao 0,2% na 11.990 poena, dok su britanski FTSE i francuski CAC ojačali 0,3% i 0,1%, respektivno. Na ekonomskom polju, objavljeni su podaci o smanjenju industrijske proizvodnje od 2,3% u Italiji u januaru, što predstavlja veći pad od očekivanog.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *