Grčki Energean počinje istraživanje nafte u ulcinjskom podmorju

Dodajte komentar

Predstavnici Vlade i grčke kompanije Energean Oil&Gas potpisaće sjutra Ugovor o koncesiji za proizvodnju i istraživanje ugljovodonika u podmorju Crne Gore, saznaju Dnevne novine.

Potpis na ugovor staviće ministarka ekonomije Dragica Sekulić i predsjedavajući i glavni i izvršni direktor Energean Oil&Gas Mathios Rigas, čime će omogućiti Grcima da počnu istraživanje nafte i gasa u najjužnijem dijelu crnogorskog podmorja.

Koncesija traje 30 godina i odnosi se na dva bloka u neposrednoj blizini Ulcinja, na granici sa Albanijom, a ugovorom će se regulisati odnosi između države i koncesionara. Potpisivanjem ugovora sa grčkom kompanijom, ukupan broj blokova koji su dati na istraživanje u ulcinjskom podmorju biće šest.

Potpis na još dva ugovora

Osim ovog, biće potpisana još dva ugovora i to Ugovor o zajedničkim operacijama i Ugovor o računovodstvenim evidencijama.

Ministarstvo je u junu prošle godine usaglasilo predloge ugovora za blokove 4219-26 i 4218-30. Nakon što se o njima izjasnila Vlada, oni su u decembru prošle godine usvojeni u Skupštini, čime su se stekli uslovi za ozvaničenje.

“Zaključivanjem ugovora o koncesiji sa kompanijom Energean Oil&Gas povećava se teritorijalna potrivenost crnogorskog podmorja sa obavljanjem aktivnosti i istraživanja ugljovodnika, čime ćemo doći do većeg broja podataka o potencijalima crnogorskog podmorja sa aspekta pronalaska komercijalnih rezervi ugljovodonika”, kazala je ministarka Sekulić tokom skupštinske rasprave u decembru.

Partnerstvo sa Eni Novatek

Vlada je sredinom septembra prošle godine već potpisala jedan ugovor o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika u ulcinjskom podmorju, sa predstavnicima italijansko-ruskog konzorcijuma Eni Novatek. On se odnosio na četiri bloka.

Prema zakonu koji je usvojio parlament, porez na ugljovodonike iznosi 59 posto, od čega će 20 odsto ići u državni proračun, a ostatak u poseban fond.

Tender za istraživanje nafte raspisan je krajem jula 2013, a zatvoren je 15. maja 2014. godine. Odnosi se na 13 istražnih blokova u crnogorskom podmorju, kao i njihovih djelova, ukupne površine 3.100 kilometara kvadratnih.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *