Ženeva, za automobil od dva i po miliona eura čeka se u redu

Proizvodnja i prodaja automobila u svijetu su i prošle godine zabilježile ekspanziju, kažu stručnjaci sumirajući rezultate na 87. međunarodnom salonu automobila u Ženevi.

Proizvedeno je oko 83 miliona automobila, a najveći rast, i do 13 odsto, i dalje imaju tržišta u Aziji. U Ženevi je novinarima prikazano 60 premijera, polovina su bila hibridna ili električna vozila. Najskuplja vozila odmah su prodata, a za automobil od čak dva i po miliona eura – čeka se u redu.

Ženevski Salon automobila je dobro mesto da se vidi u kom pravcu se razvija auto-industrija, ali i centar da krupni kapital i proizvođači ugovore kredite za proizvodnju novih modela.

Finansije su u prvom planu, a najveći kupci evropskih brendova su kineske banke i fondovi. Kinezi su na taj način već kupili i kontrolisu „PSA grupu“, „Opel“, „Sab“, „Volvo“, a već sada mnogi dijelovi za automobile – plastika i elektronika dolaze iz kineskih fabrika.

Kinezi kupuju kako bi došli do tehnologije. Tako će uskoro sva vozila „Volvoa“ umjesto iz Švedske dolaziti iz Kine.

Kinezi znaju šta rade – oni su kupovinom „Opela“ dobili najsavremeniju tehnologiju koju nisu sami mogli da razviju i jednostavnije im je da je kupe i time smanje ogromne troškove.

Od 60 premijera najmanje je bilo onih dostupnih širokoj publici. Većinom su to automobili od 30.000 eura i više. Najskuplji i najluksuzniji prodati su već prvog dana, a za modele od 2,5 miliona eura postoje i liste čekanja.

„Bugatti Chiron“, najskuplji automobil proizveden ikada, vrijedi 2,5 miliona eura i urađen je u 500 primjeraka od čega su svi prodati. Trideset odsto je prodato u Evropi, 30 odsto u Americi i 30 odsto u Aziji.

Brzina kojom se tehnologija mijenja je ogromna. Prema predviđanju stručnjaka do 2021. godine imaćemo serijske automobile koji sami voze, a do 2025. godine u mnogim evropskim zemljama ukinuće se mogućnost korišćenja motora na benzin i dizel.

Od 2023. očekuju se i prve trke automobila bez vozača tako da će tehnologija preuzeti primat nad vještinama vožnje.

Check Also

Kako se Evropa suočava s globalnom krizom hrane?

Stalan nadzor, ublažavanje propisa i nastavak uvoza žitarica – neke su od mjera kojima EU …

Leave a Reply

Your email address will not be published.