Objavljen novi izvještaj najmoćnijih paasoša svijeta – Crna Gora na 76 mjestu

Dodajte komentar

Prema najnovijem izvještaju kosultantske kuće “Nomad Capitalist“, po svim parametrima Švedska ima najbolji pasoš na svijetu, zbog čega državljani te zemlje uživaju pogodnosti koje u mnogim zemljama ne postoje.

Švedski državljani imaju besplatno zdravstveno osiguranje, besplatno obrazovanje, plaćene godišnje odmore i zbog svega toga Švedska ima najpoželjniji pasoš na svijetu, prenosi Independent.

Pasoši zemalja rangirani su na osnovu analize u okviru koje su razmatrani faktori poput bezviznog režima, građanskih sloboda, oporezivanja, globalnog ugleda i još mnogo toga.

Od 199 zemalja, koliko je analizirano u istraživanju “Nomad Capitalista”, Švedska je na prvom mjestu, Velika Britanija je tek 16, SAD nisu ni među 30 zemalja, a od zemalja u regionu najbolje se kotira Slovenija koja je na 35. mjestu, Hrvatska je 49, Srbija je 73. a BiH 85. dok je naša država na 76. mjestu.

Studija je pokazala da Šveđani imaju bezvizni režim sa 176 zemalja svijeta, a imaju mogućnost da rade u inostranstvu, a da ne moraju da plate porez u svojoj zemlji. Takođe, dobili su najviše ocjene u vezi sa ličnim slobodama, zatim slobodama medija i još mnogo toga.

Cjelokupnu listu izvještaja možete vidjeti ovdje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *