Luštica: Krajem marta počinje gradnja novog objekta

Dodajte komentar

Nakon višegodišnjeg zastoja u realizaciji projekta “Nord Star” na Luštici, izgradnja turističkog kompleksa pokrenuta je napokon sa “mrtve tačke”.

Na Opštini Herceg Novi je da izvrši projektovane i eksproprijaciju trase puta na Luštici, kao i projektovanje vodovodne infrastrukture, nakon ćega će poćeti gradnja na Luštici.

Projekat

Kako je saznaju Dnevne novine, odmah nakon ispunjenja ovih uslova, što je privedeno kraju i treba da bude okonćano tokom marta, kompanija Nord Star će krenuti u realizaciju projekta i u skladu sa dogovorom realizovati gradnju putne i vodovodne infrastrukture na Luštici.

Crnogorsko-britanski konzorcijum Nord star & Invest kapitel je do sada državi uplatio 3,6 miliona eura, od ćega je novskoj upravi pripalo milion eura. Ovaj konzorcijum je na 90 godina zakupio 520.000 kvadrata zemljišta na Luštici, za gradnju turistićkog kompleksa visoke kategorije, uz minimalni iznos investicije od 210 miliona eura. Turistićki kompleks će imati hotel visoke kategorije i 29 luksuznih vila sa pratećim ugostiteljskim i trgovinskim sadržajima, ukupno oko 70.000 kvadrata korisne površine. Predviđeno je da se u prvu fazu projekta uloži 140 miliona eura.

Ugovor

Vlada Crne Gore i crnogorsko-britanski konzorcijum potpisali su 2009. godine ugovor o dugoroćnom zakupu državnog zemljišta na poluostrvu Luštica. Ugovor je stupio na snagu 26. avgusta 2013. godine potpisivanjem protokola o pravosnažnosti ugovora, kada je praktićno istovremeno potpisan i aneks ugovora o dugoroćnom zakupu. To je datum od kada poćinju rokovi za ispunjenje ugovornih obaveza zakupca, ukljućujući investicione obaveze.

Međutim, došlo je od zastoja na ovom projektu. Kako je krajem prošle godine kazao predsjednik Skupštine Opštine Herceg Novi Andrija Radman, pomenuti zastoj na projektu Nord statr je bio i kod investitora i opštine.

“Investitor je imao unutrašnje probleme koje je prevazišao u međuvremenu ulaskom novih partnera, ali sada imaju potpuno zaokruženu finansijsku i organizacionu konstrukciju za realizaciju projekta. Opština je u j ednom kratkom vremenu stvorila preduslove za putnu i vodovodnu infrastrukturu jer su ti projekti neophodni da bi investitor zaključio ugovore sa hotelskim lancima i definisao ulaganje u narednom periodu koje nije malo”, kazao je Radman.

Benefiti i za mještane

Mnogi će imati koristi od od ovog projekta, smatraju u hercegnovskoj opštini. Dobar “dio kolača” pripašće i mještanima tog kraja. “Tu je, prije svega, rješavanje pitanja vodosnabdijevanja koji je višedecenijski problem poluostrva Luštica, takođe popoljšanje elektrosnabdijevanja sa izgradnjom nove trafostanice u Gornjim klincima. Što se tiče poboljšanja putne mreže, taj posao treba da dijelimo sa Opštinom Tivat i da nađemo najbolja rješenja za njega”, ranije su saopštili u Opštini Herceg Novi.

Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *