FED ove nedjelje povećava kamatne stope

Dodajte komentar

Predstavnici vodećih američkih banaka uvjereni su da će centralna američka finansijska institucija Federalne rezerve narednih dana povećati ključne kamatne stope.

Očekivanja bankara sa Wall Streeta su da bi ovakva odluka mogla da uslijedi nakon niza podataka koji ukazuju na ubrzavanje rasta američke privrede, ali istope inflacije.

Rezultati ankete koju je u petak sproveo Reuters pokazuju da 22 od 23 trgovca novcem očekuje da će Fed povećati ključne kamatne stope već na sjednici ovog mjeseca, budući da postoje signali ubrzanja privrednog rasta.

Reuters je objavio da je u feubraru broj novih radnih mjesta u SAD uvećan za 235.000, odnosno znatno više od 190.000, koliko su očekivali analitičari, što ukazuje na dalja poboljšanja na tržištu rada.

Predsjednica Feda Dženet Jelen nagovijestila je nedavno da će kamatne stope biti povećane uskoro, ukoliko izveštaj o zapošljavanju i drugi podaci budu podrška tom potezu.

Osim izvještaja o zapošljavanju, povećanje kamatnih stopa nagovještava i jačanje inflacije koja se polagano približava ciljanom nivou Feda od dva odsto.

“Sve to ide u prilog tezi da će Fed naredne sedmice povećati kamate”, rekao je strateg u kompaniji TD Securities Majkl Henson.

Očekivanja su da će čelnici Feda na sjednici 14. i 15. marta povećati kamate 0,25 procentnih poena, u raspon od 0,75 do jedan odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *