Zaposlenima u javnom sektoru zarade manje jedan odsto

1 komentar

Vlada je utvrdila izmjene i dopune Zakona o zaradama u javnom sektoru kojim će se umanjiti plate za jedan odsto zaposlenima u javnom sektoru koji imaju koeficijet za obračun plate veći od 4,10.

Plate od 300 eura, koliko iznosi prosječna plata sa srednjom stručnom spremom u javnom sektoru, neće se umanjiti po ovom osnovu kao ni dodaci po osnovu prekovremenog rada, rada za praznike.

“Tako  predsjedniku države biće manja plata za 17 eura, predsjedniku Vlade 16, eura, ministru 14, starješini samostalnog organa uprave 10 eura, zaposlenom sa visokom spremom i pet godina radnog iskustva četiri eura  i sa viškom školskom spremom oko tri eura”, kazala je  na konferenciji za novinare načelnica Direkcije za obračun i kontrolu zarada u Ministarstvu finansija Olga Uskoković.

Ona je objasnila je da to alternativno rješenje umjesto planiranog zamrzavanja minulog rada od 31. marta ove godine  dodala da su se morali odlučiti za ovu mjeru zbog potrebe sanacije budžeta i potrebe štednje.

Uskokovicheva je dodala da je smanjenje od jedan odsto rezultat dogovora sa predstavnicima dva sindikata koji su tražili da se minuli rad ne zamrzava u naredne dvije godine.

Uskoković je rekla da će fisklani efekat novog rešenja biti isti kako je to prvobitno planirano Sanacionim planom, odnosno, 2,8 miliona eura i da će taj novac 2019. i 2020. godini biti nadoknađen zaposlenima.

Ona je dodala da su uvaženi zahtjevi pojedinih opština, pa je izmjenama zakona ostavljena mogućnost da mogu da umanje koeficijente zaposlenima u odnosu na koeficijente propisane zakonom u zavisnosti od toga koliko imaju novca.

Izmjenama je definisano i da se od primjene zakona izuzmu lokalna javna preduzeća.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *