Vlada pozajmljuje od NLB i Komercijalne banke AD Budva 20 miliiona

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore pozajmiće od Nove ljubljanske banke petnaest miliona eura, a od Komercijalne banke AD Budva još pet miliona. To je nakon sjednice Vlade saopštio potpredsjednik i ministar poljoprivrede, Milutin Simović.

“Kamata je 3, 9 odsto plus euribor. Rok vraćanja kredita je 60 mjeseci”, rekao je Simović.

On je naglasio da Vlada ostaje dosljedna svim razvojnim projektima, kao što je autoput, jer bez razvojne potrošnje nema ni rasta stope BDP-a.

“A, onda nema ni redovnog servirsiranja budžeta. Mi smo odlučni da obezbijedimo redovnost zarada, penzija, socijalnih davanja, izvršenje svih javnih funkcija i redovnost ispunjavanja obaveza prema međunarodnom finansijskom tržištu”, rekao je on.

Inače, Vlada je ranije odlučila da zaduženja tokom ove godine mogu da iznose do 206 miliona eura. Ukupan javni dug naše zemlje je preko dvije milijarde i tristo miliona eura.

Skoro milion za prevenciju bolesti goveda i stoke

Vlada je takođe usvojila Informaciju o suzbijanju bolesti kvrgave kože goveda i plavog jezika. Za prevenciju će biti izdvojeno skoro milion eura.

“Iz budžeta će biti izdvojeno 845 hiljada eura, a i ove godine imamo podršku iz fondova Evropske komisije u iznosu od 140 hiljada eura koje ćemo iskoristiti za kupovinu vakcina”, rekao je Simović.

On je podsjetio da je prošle godine zbog bolesti kvrgave kože goveda i plavog jezika uginulo 600 grla krupne stoke i oko šest hiljada ovaca. Šteta iznosi oko dva miliona eura.

“Da ne bismo ulazili u te rizike obezbijedili smo sredstva jer je bolje ići sa preventivnom vakcinacijom kako bismo spriječili bolest”, objasnio je Simović.

Smanjenje naknada u skladu sa Ustavom

Vlada je, kako je dodao, poslala Ustavnom sudu svoje mišljenje o sopstvenoj odluci iz decembra prošle godine kada su naknade majkama troje i više djece smanjene sa 336 na 264, odnosno sa 192 na 144 eura.

“Mi smo u stavu koji smo uputili Ustavnom sudu naveli da smatramo da Zakon koji je Vlada donijela u decembru nije u sukobu sa Ustavnom i pravnim sistemom Crne Gore, naprotiv”, rekao je Simović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *