Tvrde da je ugovor sa Zetagradnjom zelenaški

Dodajte komentar

Sutkinja Marijana Pavićević zaključila je ročište po tužbi Udruženja manjinskih akcionara Duvanskog kombinata koji traže da se utvrdi ništavost osnivanja Novog duvanskog kombinata i kupoprodajnog ugovora sa Zetagradnjom.

Direktor Udruženja Žarko Knežević tvrdi da stečajni upravnik nije imao pravo da proda imovinu, jer je sudu blagovremeno dostavljena izjava o namjeri reorganizacije. Navodi i da je kupoprodajni ugovor nedozvoljen i zelenaški, jer je Zetagradnja iskoristila loše materijalno stanje DKP i ugovorila nesrazmjerno nisku cijenu.

Ukazuje i da se od 25,6 miliona eura, na koliko je imovina prvobitno bila procijenjena, trećom procjenom došlo do 13,1 milion, a Zetagradnja je zbog aneksa o penalima za odlaganja primopredaje imovine, platila šest miliona eura manje. Tužbom su obuhvaćeni i država, glavni grad, Novi duvanski kombinat i Zetagradnja.

Zamjenik Zaštitnika imovinsko pravnih interesa Risto Femić kazao je da je NDKP osnovan zbog prezaduženosti DKP u stečaju i izvjesnosti da neće moći da nastavi poslovanje. Prvostepenom presudom manjinskim akcionarima je odbijen tužbeni zahtjev, ali je Vrhovni sud poništio i vratio na ponovno suđenje kod novog sudije.

Damjanović traži 2,7 miliona za parcelu

Sutkinja je dozvolila prisustvo Borislavu Damjanoviću koji je podnio podnesak da je njegova porodica vlasnik zemljišta i zahtjevom za isplatu 2,7 miliona eura. Damjanović tvrdi da je 4,5 hiljade kvadrata bilo vlasništvu njegovog djeda i da mu je bilo oduzeto prije 70 godina. Akt o eksproprijaciji, koji je dostavio sudu, donešen je za potrebe podizanja duvanskih magacina, a potpisao ga je tadašnji premijer Blažo Jovanović 8. maja 1947. godine.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *