Kružni tok na Bioču izgrađen za 10 dana

Dodajte komentar

Kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC), koja gradi prvu dionicu auto-puta od Smokovca preko Uvača do Mateševa, nakon dobijanja građevinske dozvole, za nepunih deset dana je izgradila kružni tok na Bioču.

Nema više zastoja

Iako je većina kružnih tokova u Podgorici izgrađena za vrijeme mandata nekadašnjeg gradonačelnika Miomira Mugoše, niko nije mogao ni da nasluti da će nekada Glavni grad moći da se pohvali i kružnim tokom na Bioču. Istina, ovaj kružni tok nije izgrađen zbog potreba regulisanja saobraćaja na magistralnom putu Podgorica-Kolašin, već kako bi olakšao kamionima kineske kompanije da se sa montažnog mosta, kojim su spojene obale Morače, lakše uključuju u saobraćaj.

CRBC je montirala odmah nakon početka realizacije projekta most preko rijeke, kojim je svakodnevno prolazilo više desetina kamiona koji prebacuju neophodni materijal za gradnju mosta Moračica sa jedne strane na drugu. Most direktno izlazi na magistralu, a zbog čestih prelazaka kamiona kineske kompanije dolazilo je do velikih zakrčenja u saobraćaju.

Kako bi se magistralom koja od Podgorice vodi ka Kolašinu nesmetano i bez zastoja prolazilo predstavnici CRBC-ija su predložili crnogorskoj Direkciji za saobraćaj da na mjestu gdje most izlazi na magistralu izgrade kružni tok i tako riješe problem.

Nakon odobrenja i dobijanja neophodnih dozvola Kinezi su se latili posla i sve završili u rekordnom roku za svega deset dana. I ne samo to, u istom periodu su podigli i potporni zid uz kružni tok, asfaltirali novi dio magistrale i postavili neophodnu signalizaciju.

Prioritetna dionica

Prioritetna dionica infrastrukturnog projekta vijeka biće dugačka 41 kilometar i na njoj će biti izgrađeno ukupno 18 tunela, dužine preko 17 kilometara, 13 mostova, dužine oko tri kilometra, pet vijadukata dužine 470 metara i četiri petlje na Smokovcu, Pelevom brijegu, Veruši i Mateševu.

Izgradnja prve dionice autoputa će koštati 809,6 miliona eura. Od tog iznosa, 85 odsto t.j. 688,16 miliona eura će obezbijediti Exim banka kroz kredit, a 15 odsto t.j. 121,44 miliona eura je učešće države Crne Gore. Rok otplate kredita je 20 godina, grejs period šest godina, a godišnja kamatna stopa iznosi dva posto. Period povratka sredstava koja su potrebna za gradnju prioritetne dionice autoputa od Smokovca do Mateševa iznosi 17 godina od perioda gradnje, odnosno 13 godina od početka njegove eksploatacije pokazala je socioekonomska analiza tog projekta.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *