Kineske devizne rezerve ponovo iznad 3.000 milijardi dolara

Dodajte komentar
Centralna banka Kine

Kineske devizne rezerve u februaru su neočekivano porasle za 6,9 milijardi dolara i vratile se iznad psihološki važne granice od 3.000 milijardi dolara, pokazuju najnoviji podaci tamošnje centralne banke, u kontekstu slabljenja pritisaka na kinesku valutu juan.

Time su kineske devizne rezerve, inače najveće u svijetu, u februaru dostigle ukupno 3.005 milijardi dolara, objavila je kineska centralna banka.

Riječ je o prvom povećanju od juna prošle godine, a nakon što su u januaru ove godine smanjene za 12,3 milijarde dolara, zbog čega su prvi put nakon šest godina skliznule ispod nivoa od 3.000 milijardi, na 2.998 milijardi dolara.

Ekonomisti iz Reutersove ankete očekivali su da će se u februaru rezerve smanjiti za 25 milijardi dolara.

Neočekivani oporavak uslijedio je nakon višemesečnog pada deviznih rezervi, dok je Kina prodavala dolare kako bi branila juan od deprecijacije prouzrokovane odlivom kapitala u uslovima usporavanja kineske privrede.

Nastojanja kineske vlade da zaustave odliv novca iz zemlje kroz podršku vrijednosti juana rezultirala su ubrzanim smanjenjem deviznih rezervi. Posljednjih je mjeseci zvanični Peking uveo i niz novih restriktivnih mjera kako bi zauzdao transfere u inostranstvo, pojačavajući ionako već stroge zahtjeve.

“Činjenica da su svijetu pokazali da su se devizne rezerve stabilizovale na prilično visokom nivou važan je signal. Utisak, koji kineska vlada želi da ostavi je da je Kina izvan opasnosti, da ne gubi rezerve i da se stanje normalizuje”, smatra analitičarka Alicia Gracia Herrero iz banke Natixis.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *