Budvanski hotel “Park” otišao u stečaj

Dodajte komentar

Narednu ljetnju sezonu čuveni budvanski hotel “Park” najvjerovatnije će dočekati pod ključem. Privredni sud u Beogradu je krajem prošlog mjeseca donio odluku po kojoj je upravljač ovog objekta, “Eps turs”, pošao – u stečaj, pišu Večernje Novosti.

Inicijator puta do bankrota je Ministarstvo privrede Srbije, gdje kažu da su razlozi za stečaj nesposobnost plaćanja i neobavljanje djelatnosti, jer se hotel davao u zakup.

Direktor “Eps tursa” Željko Babić tvrdi da je predlaganje stečaja – potpuno pogrešno, jer imovina neće moći da se proda barem još sedam godina.

Sud je naložio stečaj, po prijedlogu Ministarstva privrede, a trenutno je predmet kod stečajnog upravnika – kaže Babić.

Potpuno je suludo otjerati preduzeće u bankrot, a da smo mi pritom našli partnera, koji je pristao da uloži u hotel i da isplati sve naše dugove. Hotel bi već ove sezone mogao da raditi punom parom, u suprotnom bi objekti bili uništeni. Imovina je opterećena sudskim sporovima i moći će da se proda najranije za pet do osam godina. Do tada će ova imovina, koja sada vrijedi 30 miliona eura, potpuno propasti.

Partner na poslovno-tehničkoj saradnji je firma “B&B grup”, tvrdi Babić, koja je napravila dogovor o ulaganju na tri plus tri godine.

Razlozi za stečaj koje je resorno ministarstvo navelo za “Novosti” su po Zakonu o stečaju – trajnija nesposobnost plaćanja, jer prema podacima sa internet-stranice NBS društvo se nalazi u blokadi od 18. 9. 2014, a ukupan iznos blokade u januaru je bio 74,64 miliona dinara. Takođe navode i Zakon o privatizaciji i kažu da preduzeće nije obavljalo djelatnost u periodu dužem od šest mjeseci. Naime, hotel “Park” je iznajmljivan proteklog ljeta, a njime nije rukovodio “Eps turs”.

Najveći dug hotela nastao je prema Poreskoj upravi Crne Gore, kada je promijenjen zakon kod susjeda. Prema novoj regulativi, kompleks koji se nalazi na samoj obali mora, kao što je to “Park”, mora da ima četiri zvjezdice. Zato što hotel ima samo dvije, umjesto 45.000 eura, po osnovu godišnjeg poreza na imovinu izdaci su 220.000 eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *