Najbolje zemlje svijeta: Švajcarska prva, Srbija zadnja

Dodajte komentar

Švajcarska je svrgnula Njemačku s prvog mjesta najboljih zemalja svijeta, popisa što ga svake godine objavljuje američki časopis US News and World Report.

Lista najboljih zemalja sastavlja se na temelju globalne percepcije o njima po više od 60 kriterijuma. U istraživanju je učestvovala 21.000 ljudi iz cijelog svijeta.

Švajcarska uživa ugled zbog visokog procenta građanskih prava, poslovne klime i kvaliteta života.

“Švajcarska nudi predah od nestabilnosti kakvu prolazi zapadni liberalni politički poredak pritisnut populizmom”, piše američki časopis.

Njemačka je pala na četvrto mjesto, iza Kanade i Britanije. Peti je Japan, a šesta Švedska. Sjedinjene Države su na sedmom mjestu, što je pad za četiri mjesta, koji se pripisuje izboru Donalda Trumpa za predsjednika i određenom gubitku ugleda SAD-a u svijetu.

Australija, Francuska i Norveška zaokružuju najboljih deset.

Hrvatska je na 49. mjestu među 80 zemalja uključenih u istraživanje, četiri pozicije ispred Slovenije. Na dnu ljestvice su Alžir, Iran i Srbija.

najbolje države

najbogatije države

zemlje na svIstraživanje je pokazalo da se Sjedinjene Države i dalje percipiraju kao najmoćnija zemlja svijeta, a Rusija je i dalje druga, ali se razlika među njima smanjila do gotovo zanemarive.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *