“Intesa Sanpaolo” i “Santander” prodaju 75 odsto udjela u “Allfunds Bank”

Dodajte komentar

Španska banka “Santander” i italijanska “Intesa Sanpaolo” su objavile da su postigle dogovor o prodaji tri četvrtine udjela u zajedničkoj platformi za ulaganja “Allfunds Bank” singapurskom državnom stabilizacijom fondu GIC i private equity fondu “Hellman & Friedman”.

“Santander” i “Intesa Sanpaolo” prodaće 75 odsto udjela za oko 1,37 milijardi eura, navodi se u saopštenju najveće španske banke i najveće italijanske banke za poslovanje s građanima.

“Allfunds” je platforma za elektronsko poslovanje među subjektima, koja pruža usluge podrške aktivnostima investicionih fondova za više od 530 klijenata, a ima filijale u Evropi, Aziji i Latinskoj Americi. Španska banka osnovala ju je 2000. godine a tri godine kasnije 50 odsto udela kupila je “Intesa Sanpaolo”.

U “Santander”-u navode da će četvrtinu udjela u “Allfundsu” prodati za 470 miliona eura, dok iz “Intese Sanpaolo” navode da će prodajom 50 odsto udjela ostvariti neto kapitalni dobitak od oko 900 miliona eura.

Preostalih 25 odsto udjela u “Allfunds Bank” prodaće američki fondovi “Warburg Pincus” i “General Atlantic”, u sklopu dogovora postignutog sa “Santander”-om u novembru prošle godine. Tim sporazumom vrijednost “Allfunds Bank” procenjena je na 1,8 milijardi eura, a na transakciju će biti primijenjeni uobičajeni uslovi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *