Hrvatski Adris nije uspio s prodorom u Nadzorni odbor Save Re

Dodajte komentar

Državni vlasnici slovenačkog osiguravača osiguravača Sava Re su na Skupštini dioničara odbranili Nadzorni odbor pred kandidatom koji je predložila hrvatska Adris grupa.

Dioničari među članove Nadznog odbora nisu imenovali kandidata Adrisa Petera Kraljiča, nego Mateju Lovšin Herić, Keitha Williama Morrisa, Davora Ivana Gjivoja i Andreja Krena.

Hrvatska Adris grupa, koja sa svojim društvima u Hrvatskoj Croatia osiguranje i Croatia Ljoyd kontroliše 19 posto dionica Save Re, prije Skupštine je podnijela protvpredlog da se umjesto Davora Ivana Gjivoja za nadzornika imenuje Peter Kraljić, penzionisani direktor McKinsey-ija. Međutim, njihov prijedlog je dobio samo 31 posto glasova prisutnih.

Najveći dioničari na skupštini bili su SDH (27,8 posto glasačkih prava), Zagrebačka banka (15,7 posto), EBRD (6,9 posto), Raiffeisen Bank Austria (4,9 posto) i kompanija Blue osiguranje (4,6 posto ).

Budući da Adris nije upisan u dioničku knjigu Save Re, umjesto njega prijedlog je podnijela Raiffeisen Bank Austria a podržala Zagrebačka banka, koja vodi fiducijarne račune, iza kojih stoje hrvatski vlasnici.

Finansijski direktor Adris grupe Vitomir Pavlinec, koji je na Skupštini nastupio kao agent Raiffeisen Bank Austria, objasnio je da je Kraljič kvalitetan kandidat koji može doprinijeti razvoju i dobiti Save Re u budućnosti: “Zalažemo se za dugoročni rast Save Re, regionalnu prisutnost i pozitivni rezultat u budućnosti. Znanje i iskustvo koje je u svojoj karijeri stekao Kraljič moglo bi doprinijeti tome”.

Izvršni sekretar Udruženja manjinskih dioničara Slovenije Grega Tekavec nakon Skupštine je kazao da je slučaj  neobičan.

“Protivpredlog hrvatske strane nije usvojen, iako su predložili Slovenca, ali je izglasan prijedlog Nadzornog odbora s kandidatom hrvatskih korijena”.

On je dodao da ne razumije zašto nije izglasan Kraljič, koji je, prema biografiji i iskustvu u industriji osiguranja prikladniji od Gjivoje.

Davor Ivan Gjivoje je američki državljanin hrvatskih korijena, koji vodi međunarodni holding, čija je glavna djelatnost razvoj hotelijerstva, usluge avionskog prevoza i strateška ulaganja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *