Vukčević: Za godinu odobreno 128 miliona kredita

Dodajte komentar

Investiciono-razvojni fond je u prošloj godini plasirao 128,5 miliona eura u privredu i na taj način otvorio, odnosno sačuvao ukupno 6,7 hiljada radnih mjesta, saopštio je u razgovoru za “Dan predsjednik Odbora direktora IRF-a Zoran Vukčević.

On je naglasio da je prethodna poslovna godina bila veliki izazov za IRF, jer su pokrenuti veliki investicioni projekti, čime se i tražnja za kreditima očekivano povećala.

“Najveći iznosi kredita u 2016. godini su odobreni preduzeću “Komp komerc iz Nikšića u iznosu od 2,5 miliona eura za kupovinu i opremanje hotela “Onogošt, dok je preduzeću “Lukana iz Podgorice odobren kredit od 2,4 miliona za kupovinu skladišnog prostora u Baru”, rekao je Vukčević.

On je naglasio da je tokom prethodne godine bilo velikog interesovanja za kreditne linije u oblasti turizma.

“S obzirom na to da su turizam i ugostiteljstvo prepoznati kao prioritetni sektori privrede, IRF je u prethodnoj godini posvetio dodatnu pažnju razvoju pomenutih djelagnosti i na taj način odgovorio potrebama i zahtjevima korisnika kreditnih sredstava. Posmatrajući sektorski za prethodnu godinu, djelatnost turizam i ugostiteljstvo su podržani kroz dugoročne finansijske plasmane IRF-a u iznosu od 19,1 milion. Posebno nas raduje što je većina sredstava uložena u izgradnju novih i adaptaciju postojećih hotelskih kapaciteta što će doprinijeti obogaćivanju crnogorske turističke ponuce i stvaranju novih radnih mjesta”, kazao je Vukčević.

On je naglasio da je IRF, kroz podršku razvoju i rastu mikro, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima iz sektora poljoprivrede i proizvodnje hrane kroz podsticaj unapređenja proizvodnih kapaciteta, proširenje proizvodnje, uvođenja novih tehnologija i poboljšanje konkurentnosti, u prethodnoj godini ovaj sektor podržao kroz 153 dugoročna finansijska plasmana od 10,2 miliona eura.
Vukčević ističe i da je IFR takođe dosad u skijalište Savin kuk uložio 1,5 miliona eura.

“Taj novac je namijenjen za rekonstrukciju postojeće žičare, nabavku opreme i izgradnju ekonomskih prostorija na žičari”, naglasio je Vukčević.

Što se tiče plana za ovu godinu, Vukčević pojašnjava da se očekuje realizacija 33 kreditne linije i u crnogorsku privredu plasira najmanje 120 miliona eura.

“IRF će u 2017. kroz 33 kreditne linije, svim potencijalnim i budućim preduzetnicima, novim i postojećim malim i srednjim preduzećima, i crnogorskoj privredi omogućiti kreditna sredstva po kamatnoj stopi od 0 do 4,5 odsto, grejs periodom do četiri godine i rokom otplate do 12 godina, sa iznosom do pet miliona eura, zavisno od vrste kreditnog aranžmana. U ovoj godini, IRF će realizovati i nove kreditne linije kao što su beskamatne kreditne linije za posebne ciljne grupe, pored programa kreditiranja visokoškolaca, IRF je obezbijedio beskamatna kreditna sredstva i za druge posebne ciljne grupe za žene koje imaju potencijala za biznis, kao i za tehnološke viškove koji imaju uslova da se preduzetništvom ponovo zaposle. Tu su i linije za otkup poljoprivrednih proizvoda, za razvoj preduzetništva u kulturi i umjetnosti, za podsticaj konkurentnosti crnogorskih proizvoda/usluga na drugim tržištima, za podršku “grinfild i “braunfild investicijama kao i za modernizaciju industrije”, objasnio je Vukčević.

Kamata 2,72 odsto

Investicono-razvojni fond je priJe svega, na crnogorskom tržištu prepoznat kao institucija koja nudi najpovoljnije uslove finansiranja biznisa, sa najpovoljnijim kamatnim stopama u regionu, uz stimulaciju sektora koji važe za najveće potencijale kada je u pitanju doprinos rastu i razvoJu države Crne Gore.

“U prilog tome govori i činjenica da je prosječna kamatna stopa kredita IRF-a u 2016. godini iznosila 2,72 odsto, u 2015. godini 3,35 odsto, dok je u 2014. godini bila 4,5 odsto, a u 2013. godini 5,6 odsto. Ovi podaci dokazuju da IRF u kontinuitetu obezbjeđuje povoljne kreditne uslove što će raditi i ubuduće”, zaključuje Vukčević.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *