Banksy otvorio hotel sa najgorim pogledom na svijetu (foto, video)

U Vitlajemu je otvoren hotel The Walled Off pod koji se potpisao umjetnik Banksy. Hotel nudi “najgori pogled na svijetu”, jer je iz sobe pogled na sigurnosni zid koji okružuje cijeli grad.

Hotel je oslikan grafitima palestinskih umjetnika, a traže se strani i domaći turisti da vide svojim očima kakav je život u okupiranoj teritoriji. U predvorju goste pozdravvljaju brojne nadzorne kamere, koje služe samo kao ukras, vratar na vrhu stuba stoji samo nekoliko metara od jednog od najgorih sukoba u svijetu.

Britanski umjetnik i politički aktivist Banksy je gostima u hotelu sa deset soba, koji je izgrađen u kolonijalnom stilu i ukrašen kineskim porculanom i kožnim foteljama, ponudio pravi doživljaj. Svakoj osobi, koja dobije samo 25 minuta direktnog sunčevog svjetla dnevno, pruža se pogled na zid, a iz gornjih spratova gosti mogu posmatrati snajperiste.

Hotel je građen oko 14 mjeseci, a kako je izvijestio BBC niko nije tačno znao o čemu je riječ, sve dok prije nekoliko dana nije otvorio svoja vrata , pa su iznenađeni bili čak i mještani.

Hotel je otvoren 3. marta, a otvorenje se podudara s godišnjicom donošenja Balfourove deklaracije iz 1917.

Tačno je prošlo sto godina otkako su Britanci preuzeli kontrolu nad Palestinom i izazvali haos“, rekao je Banksy. “Zato mi je ovo prikladan čas da podsjetim šta se događa kada Ujedinjeno Kraljevstvo donosi važnu odluku bez savjetovanja s drugom stranom.”

Check Also

Nakon kupovine Sberbank u Srbiji, Miodrag Kostić povećava udio u Addiko banci

Iako je kontinuirana kriza u posljednje tri godine mnoge stajala zatvaranja firmi, nema sumnje da …

Leave a Reply

Your email address will not be published.