Zeleno svjetlo za aneks ugovora između države i A2A

Dodajte komentar

Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet predložio je danas Skupštini da usvoji aneks akcionarskog ugovora između države Crne Gore i italijanske kompanije A2A, u vezi daljeg upravljanja Elektroprivredom (EPCG).

Ministarka ekonomije, Dragica Sekulić, kazala je da se aneks potpisuje jer je 31. decembra istekao ugovor između EPCG i A2A i potrebno je da se izađe u susret želji države i italijanskog partnera kako bi se taj ugovorni odnos nastavio.

Predlozi aneksa ugovora i odluke o njegovom prihvatanju, koje je Vlada usvojila 23. februara, prošle sedmice su dostavljeni u skupštinsku proceduru.

Aneks se potpisuje na šest mjeseci i predstavlja konačnu priliku da se u nekom ograničenom roku A2A konačno izjasni o svojoj namjeri i daljem upravljanju u EPCG”, rekla je Sekulić na sjednici Odbora.

Aneks, kako je kazala, predstavlja neki dogovor da se u narednih nekoliko mjeseci, odnosno do 30. juna, nađe konačni, kao i rješenje o dugoročnom strateškom partnerstvu.

Interes Vlade je da je EPCG nosilac razvoja u oblasti proizvodnje električneenergije. Ovih nekoliko mjeseci do kraja juna je period u kojem će se dvije strane dogovoriti o nastavku saradnje”, navela je Sekulić.

Prema njenim riječima, sve ono što je garantovao osnovni ugovor nastavlja se i u ovih šest mjeseci koje aneks predviđa.

U aneksu smo dali mogućnost da se razgovara o mogućem smanjenju put opcije koju je predvidio osnovni ugovor”, dodala je Sekulić.

Predsjednik Odbora i poslanik Socijaldemokrata (SD), Vujica Lazović, kazao je da je kontinuitet zaštite interesa države Crne Gore prioritet aneksa, a to je, između ostalog, da se izgradnja Termoelektrane (TE) Pljevlja ne dovodi u pitanje.

Predloženim aneksom se regulišu odnosi između akcionara, EPCG i A2A, kao i izlazna opcija italijanske kompanije, vrijedna 250 miliona eura.

Akcionarski ugovor između EPCG i A2A, koji je potpisan u avgustu prošle godine, istekao je krajem decembra.

On je predviđao izgradnju drugog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja, državnu kontrolu nad radom menadžmenta, odricanje A2A od arbitraže, dok će EPCG i država imati pravo na zahtjev za naknadu štete u slučaju krivičnih procesa.

Država ima 57 odsto akcija u EPCG, a partner iz Italije 41 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *