Cijene hrane nastavljaju rast

Dodajte komentar

Indeks cijena hrane Organizacije za hranu i poljoprivredu UN blago je porastao u februaru, sedmi mjesec zaredom, čemu su doprinijele više cijene pšenice i kukuruza.

FAO-v indeks cijena korpe osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u februaru za 0,5 odsto sa revidiranog januarskog nivoa i za 17,2 procijenta u odnosu na februar 2016. godine, dostigavši prosječnu vrijednost od 175,5 poena, najviši nivo u gotovo dvije godine, objavljeno je na zvaničnoj internet stranici te svjetske organizacije sa sjedištem u Rimu.

Najveći rast je zabilježio indeks cijena žitarica, koji je skočio za 2,5 odsto u odnosu na januar, prvenstveno pod uticajem poskupljenja pšenice, dok su cijene kukuruza i pirinča skromno povećane.

Indeks cijena biljnih ulja je, nasuprot tome, pao za 4,1 odsto zbog usporavanja globalne tražnje za uvozom palminog ulja, i povećanih prognoza roda soje u Brazilu i Argentini, zemljama koje su dva velika izvoznika.

Rast od 1,1 odsto je zabilježio i indeks cijena mesa, podstaknut višim cijenama govedine usljed manje ponude iz Australije, gdje rančeri obnavljaju stada.

Cijene mleka i mlječnih proizvoda su neznatno porasle, predvođene poskupljenjem maslaca i mlijeka u prahu.

Šećer je u februaru poskupio za 0,6 procijenata, budući da je aktuelni manjak isporuka iz Brazila tek djelimično ublažilo povećanje površina zasijanih šećernom repom u Evropskoj uniji.

FAO je dao prvu prognozu proizvodnje pšenice u 2017. godini, procijenjujući da će ona dostići 744,5 miliona tona, što je za 1,8 posto manje nego u rekordnoj 2016. godini.

Ratari u Sjevernoj Americi smanjili su površine pod pšenicom u korist unosnijih kultura. S druge strane, izgledi proizvodnje ozime pšenice u Ruskoj Federaciji, Evropskoj uniji, Kini, Indiji i Pakistanu ostali su snažni, prema FAO-ovom izvještaju o ponudi i tražnji žitarica.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *