Šta bi Bil Gejts savjetovao mlađem sebi?

Dodajte komentar

Milijarder Bil Gejts (Bill Gates) i ove godine je učestvovao na Redditovom projektu AMA („Ask Me Anything“) i odgovarao na pitanja svojih obožavatelja.

Među mnogim drugim, daleko najpopularnije bilo je pitanje: „Što bi savjetovao mlađoj verziji sebe?

Gejts je započeo svoj odgovor: „Objasnio bih mlađem sebi da pamet nije jednodimenzionalna, niti toliko važna kao što sam tada mislio. Rekao bih da bi mogao istražiti zemlje u razvoju prije nego napunim četrdesete. U to vrijeme nisam imao baš razvijene društvene vještine, ali nisam siguran postoji li uopšte danas savjet koji bi to popravio – možda je trebalo da budem čudan i jednostavno odrastem…“

Podijelio je svoje mišljenje i o društvenim mrežama.

„Bio sam uvjeren kako slobodno objavljivanje informacija koje se mogu lako pronaći mogu poboljšati demokratiju i opšti kvalitet političkih debata. Ipak, događa se da ovakav oblik komunikacije koji je započeo još u vrijeme televizije produbljava podjele u društvu, a ono što je izrazito zabrinjavajuće je da bi one mogle postati još veće u ovom digitalnom svijetu“.

Na pitanje šta smatra uspjehom, Gejts je napisao: „Voren Bafet je uvjek govorio kako je mjera uspjeha sreća ljudi oko vas. Isto tako, dobar je osjećaj znati kako si ostavio utisak na ovom svijetu – izumom nečega, podizanjem djece ili pomaganjem onima kojima je to potrebno“.

Na pitanje kakvu vrstu napretka bi htio da doživi, kaže: „Veliki napredak bi bio kad bi kompjuteri mogli čitati i razumjeti informacije kao ljudi. Druga stvar vezana je za vakcine. Trebaju nam vakcine za HIV, malariju i TB i nadam se da ćemo ih imati kroz 10-15 godina.

Gejt je poznat po svom filantropskom djelovanju i s svojom suprugom Melindom mnogo vremena provodi u posjeti zemljama u razvoju.

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *