Dragan Djuričin, Aleksandar Vlahović i Artur Turemka

Preko 1000 učesnika na Kopaonik biznis forumu

Tradicionalni 24. Kopaonik biznis forum okupiće ove godine najveći broj učesnika do sada – više od 1000. Učešće su potvrdili predstavnici Vlade, NBS, domaćih i stranih privrednika iz bankarskog, osiguravajućeg, ICT, sektora trgovine, turizma, energetike, poljoprivrede, farmaceutske industrije, najavljuju organizatori.

Na forumu će biti prisutni i ambasadori, diplomate, predstavnici međunarodnih finansijskih investicija, ekonomski analitičari, teoretičari, međunarodni eksperti, kao i predstavnici akreditovanih medija.

U periodu od 7. do 9. marta, u hotelu Grand na Kopaoniku biće održano 20 panela, tri plenarne sesije, četiri specijalna događaja i dvije panel prezentacije

Tema Foruma je „Program reformi za Srbiju: Šta se može naučiti iz prošlosti i rješenja za budućnost“.

Ponosan sam što iz godine u godinu Forum postaje sve masovniji. Ove godine Forum će okupiti više od 1000 učesnika. Njihov zajednički zadatak je kritičko sagledavanje ekonomske politike Vlade u proteklih 12 mjeseci. Želimo da jasno istaknemo pozitivne rezultate fiskalne konsolidacije u prethodnoj godini i istovremeno da ohrabrimo Vladu da mnogo čvršće i odlučnije u narednom periodu implementira mjere strukturnih reformi. Danas imamo dobro postavljena makroekonomska sidra: budžetski deficit je gotovo pet puta manji u odnosu na 2014. godinu, eksterna pozicija Srbije se iz godine u godinu popravlja, kurs i inflacija su stabilni. U ovoj i narednim godinama osnovno pitanje jeste kako postići održivi rast, a da se pri tome sačuva makroekonomska stabilnost. S tim u vezi, važno je istaći da će na ovogodišnjem forumu, kao glavni govornici učestvovati i g.James Rauf, šef misije IMF za Srbiju, kao i gospođа Elen Goldstin, direktor WB za Zapadni Balkan“, kaže Aleksandar Vlahović, predsjednik Saveza ekonomista Srbije.

Izražavajući zadovoljstvo što je Mastercard, kao globalna tehnološka kompanija, glavni partner Foruma drugu godinu zaredom, Artur Turemka, generalni direktor kompanije Mastercard za tržišta Balkana, komentarisao je potrebu za upotrebom tehnologija kako bi se pospješio snažniji rast:

„Od prošlogodišnjeg foruma pokrenuto je nekoliko značajnih inicijativa, kao što su uvođenje elektronskih plaćanja u nekim servisima javne uprave i fiskalna lutrija. Ovi primjeri upotrebe tehnologija predstavljaju značajne korake na putu ka izgradnji transparentnog i inkluzivnog sistema u zemlji. Kada gledamo u budućnost, ohrabruje to što nivo finansijske edukacije lokalnog stanovništva raste, jer naše novo istraživanje pokazuje da 69% građana shvata da povećanje obima elektronskih plaćanja i smanjenje gotovinskih uplata pomažu da se smanji nivo sive ekonomije, dok 80% razumije da siva ekonomija smanjuje mogućnosti za ekonomski rast. Sada imamo okruženje u kojem postoji svijest o putu koji srpsko tržište vodi ka razvoju u budućnosti i zato je važno da javno-privatna partnerstva doprinesu da se i u praksi krene tim putem“.

Programski odbor Foruma predvidjeo je raspravu u okviru tri oblasti:

  1. mart – Inteligentne investicije kao nova agilnost Vlade posle fiskalne konsolidacije
  2. mart – Program realizacije reformi: Razvoj infrastrukture, restruktuiranje javnog sektora i pametan rast
  3. mart – Održivi i inkluzivni razvoj: Perspektiva industrijskih politika

 

Zaključci ovogodišnjeg Foruma biće  sumirani u dokumentu „Kopaonik koncezus 2017“. Kopaonik biznis forum tradicionalno organizuju Savez ekonomista Srbije i Udruženje korporativnih direktora Srbije, a pod pokroviteljstvom predsjednika Vlade Republike Srbije. Partner Foruma je kompanija Mastercard.

O UČESNICIMA

Na 24. Kopaonik biznis forumu posebni gosti biće predsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić, guverner NBS  Jorgovanka Tabaković, ministar finansija Dušan Vujović, potpredsjednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministarka za državnu upravu i loklanu samoupravu Ana Brnabić, ministar privrede Goran Knežević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović,  ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Takodje, gosti i učesnici Foruma su i James Roaf, šef misije MMF-a za Srbiju i Elen Goldstin, direktor Svjetske banke za zapadni Balkan. Među ovogodišnjim učesnicima su i Dragana Marković, direktorka Poreske uprave Srbije, Pavle Petrović, predsjednik Fiskalnog savjeta Republike Srbije, Lane Jason, izvršni potpredsjednik za razvoj tržišta Evrope – Mastercard, George Simon, direktor za Centralnu Evropu – Mastercard, a od gostiju iz regiona biće Holger Muent, direktor EBRD za zapadni Balkan, Cornelius Walter, direktor McKinsey za centralnu Evropu, Gernot Mitendorfer, CFO Erste grupa, Peter Hofinger, član borda Vienna Insurance Group.

U radu  Foruma će učestvovati  i ambasadori Rusije, Nemačke, Švajcarske, Kanade, Sjedinjenih Američkih Država i Holandije. Njegova ekselencija ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Vasiljevič Čepurin (Александр Васильевич Чепурин), Njegova ekselencija ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman (Axel Dittmann), Njegova ekselencija ambasador Švajcarske u Srbiji Filip Ge (Philippe GUEX), Njegova ekselencija ambasador Kanade u Srbiji Filip Pinington (Philip Pinnington), Njegova ekselencija ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kajl Rendolf Skat (Kyle Randolph Scott) i Njegova ekselencija ambasador Holandije u Srbiji Hendrik Van Den Dol (Hendrik Van Den Dool). Pored navedenih, Forumu će prisustvovati i drugi ambasadori iz Evrope, Azije, kao i stalna koordinatorka UN u Srbiji.

Prvi put kao učesnik „Srpskog Davosa“ biće Majkl Sent Lot (Michel Saint-Lot), direktor Kancelarije UNICEF-a.

Na forumu će prvi put biti prezentiran Izveštaj o tranziciji za 2016. i 2017.  EBRD. Takodje, Kopaonik će biti mesto susreta svih predsjednika regionalnih privrednih komora – Srbije, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Kosova.

Check Also

Francuska: Osam milijardi eura proizvođačima automobila, građanima subvencije do 7.000

Francuski predsjednik Emanuel Makron predstavio je danas “istorijski plan” pomoći od osam milijardi eura proizvođačima …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *