Norveški stabilizacioni fond zaradio 50 milijardi eura

Dodajte komentar

Norveški stabilizacioni fond, najveći u svijetu, ostvario je u 2016. ogromne dobitke, zahvaljujući rastu cijena dionica na svjetskim berzama nakon izbora američkog predsjednika Donalda Trumpa, objavila je u utorak norveška centralna banka.

Fond, u koji se slijevaju prihodi od nafte, imao je u prošloj godini prinose od 6,9 posto ili 447 milijardi norveških kruna (50 milijardi eura), prema podacima centralne banke koja upravlja fondom. Tako je krajem decembra ukupna vrijednost fonda iznosila 7.510 milijardi norveških kruna.

Fond je profitirao zbog rasta dionica na svjetskim berzama u četvrtom tromjesečju, nakon iznenadnog izbora Trumpa za predsjednika SAD-a, jer se ulagači nadaju smanjenju poreza i regulativi koja će podstaći zarade korporacija.

Upravni odbor Bank of Norway izrazio je „zadovoljstvo poslovnim rezultatom u 2016., a i u dužem razdoblju“, objavio je guverner Oystein Olsen na press konferenciji.

Osnovan u 90-tim godinama prošlog vijeka, ovaj javni penzioni fond namijenjen je za finansiranje socijalnih troškova investiranjem prihoda od nafte.

Fond se više nego udvostručio u posljednjih pet godina. U prošloj je godini imao uloženo 62,5 posto u dionice, 34,3 posto u obveznice i 3,2 posto u nekretnine. Na kraju 2016. godine, fond je imao u vlasništvu dionice gotovo 9.000 kompanija.

U prošloj su godini dionice ostvarile najveći prinos, od 8,7 posto. Prinos na obveznice iznosio je 4,3 posto, a na nekretnine 0,8 posto.

No, ekonomisti ipak očekuju usporavanje buduće finansijske uspješnosti fonda, koji već bilježi niže prihode uslijed pada cijena nafte.

Norveška je prošle godine prvi put više novca povukla iz fonda, nego što je u njega uplatila. Ranije je vlada godišnje uplaćivala 171 milijardu norveških kruna svake godine, a 2016. samo 101 milijardu kruna.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *