Koliko bi koštalo povećanje minimalca?

Dodajte komentar

Još se ne zna koliki bi bio fiskalni uticaj povećanja minimalne zarade sa sadašnjih 193 na 250 eura, koliko traže sindikati, a predlaže i SDP.

Još se obrađuje efekat eventualnog povećanja kazali su Pobjedi iz Ministarstva finansija. O ovoj temi uskoro bi trebalo da razgovaraju socijalni partneri Vlada, sindikat i poslodavci samo se čeka da svako izađe sa svojom računicom.

Minimalnu zaradu od 193 eura u prošloj godini je, prema podacima Poreske uprave iz IOPPD prijava primilo 17.067 zaposlenih. U Vladi smatraju da bi trebalo povećati minimalac koji se nije mijenjao od 2013, ali nijesu još izlazili sa procentima. Stvari, međutim, “zateže” Unija poslodavaca koja bi razgovor o povećanju minimalne zarade prihvatila samo pod uslovom da se smanje porezi i doprinosi na zarade, kako su ranije kazali Pobjedi.

Predsjednik Unije slobodnih sindikata Srđan Keković za Pobjedu je ranije kazao da bi minimalna zarada trebala biti 60 odsto prosječne, umjesto sadašnjih 30 odsto, ali da je u ovom trenutku realnije očekivati da se utvrdi na nivou polovine. I on se slaže da bi trebalo smanjiti opterećenje na zarade.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *